Havannai paprikát termeszteni otthon? Lehet!

Havannai paprikát termeszteni otthon? Lehet!

A habanero paprika egyike a legcsípősebb és legízesebb paprikáknak, úgyhogy igazán megéri egy bokrot ültetni belőle. A házikerti termesztését mutatjuk be most.

Azok a hobbikertészek, akik kedvelik az igazán csípős ételeket, feltétlenül próbálják ki az egyik legcsípősebb paprikafajta, a habanero, más néven havannai paprika termesztését.

Habanero

A habanero paprika igényli a sok napfényt, a meleget és a jó vízelvezetésű talajt. Kisméretű zöld, majd éretten piros színű terméseket hoz, amelyek csípőssége a Scoville-skálán a 100-445 ezer Scoville-egység között változik. Ez a mérési eljárás a paprikafélék csípősségéért felelős kapszaicint veszi alapul. A YouTube tele van habanero-t kóstoló, majd attól természetesen prüszkölő emberkék videóival. Itt lehet megnézni néhányat >>

A habanero paprika termesztését kezdhetjük vásárolt vagy a lakásban előnevelt palántával. Akkor ültessük ki, amikor a fagyveszély már elmúlt. Következzen néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan termesszünk habanerót, hogy bőven teremjen és sok-sok csípős paprikaterméshez jussunk, amelyet fogyaszthatunk frissen, nyersen, grillezve, szárítva, illetve savanyúságként elkészítve.

Habanero

A habanero jellegzetességei

A habanero paprikafajta termése ovális, kupolás vagy lapított harang alakú, a vége lehet hegyes. Levele egyszerű, fényes, sötétzöld színű. A növények általában bokros növekedésűek, akár az 1 métert is elérhetik, és csak egy kicsivel magasabbak, mint amilyen szélesek. A habanero paprika termesztéséhez hosszú vegetációs időszak szükséges.

Mivel a növény melegkedvelő, a gondozásához szükség lehet műanyag talajtakaróra, amely segít a talajt melegen tartani, valamint fóliasátorra az idény kezdetén. Ültetés előtt dolgozzunk bele a talajba nagy mennyiségű szerves anyagot, a talaj termékenységének növelése és jobb megművelhetősége érdekében. Megfelelő gondozás mellett a növény zöld, majd éretten piros színű, viaszos, fényes felületű, magvakkal teli terméseket hoz.

A habanero paprika termesztése

A paprikamagokat március közepén vessük el. A lakásban nevelt palántáknak 8-10 hét fejlődésre van szükségük a kiültetés előtt. 

A palántákat akkor vigyük ki a szabadba, amikor már legalább 6 kifejlett levelük van. Egymástól kb. 45 cm távolságra ültessük el és a fekete talajtakaró fóliába vágjunk kis lyukakat a növények számára. Ez a módszer nagyban gátolja az agresszív gyomok megjelenését és melegen tartja a talajt, miközben a vizet is segít megtartani.

A habanero paprika gondozása

A két legfontosabb dolog, amelyet érdemes megjegyeznünk a habanero paprika gondozásával kapcsolatban az az, hogy ritkább, de bőséges öntözést igényel. 

Figyeljünk az esetleges problémákra, amelyeket a rovarok vagy a virágrothadás jelentenek. A legtöbb rovart könnyen eltávolíthatjuk erős vízsugárral vagy rovarölő szappannal. A virág- és csúcsrothadást a kalciumhiány okozza, amelyet kivédhetünk a virágzás alatti bőséges öntözéssel. A gombás betegségek esélyét pedig a felülről való öntözés korlátozásával csökkenthetjük.

A habanero paprika betakarítása

A terméseket akkor szedjük le, amikor azok kemények és zöldek, vagy pedig várjunk a szezon végéig, amikor a beérő termések színe pirosra vált. A termések a színüktől függetlenül ugyanolyan ízletesek, de az összes termést szedjük le, még mielőtt beköszönt a hűvös őszi időjárás.

A termések hűvös helyen akár három hétig is eltarthatók, de félbevágva teljesen meg is száríthatjuk azokat. A paprikát továbbá megsüthetjük, lefagyaszthatuk, illetve ha hosszabb ideig szeretnénk megőrizni, eltehetjük piszokerős savanyúságnak.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR