A nyár ízei.
A mára már tradicionálisnak számító étel, a lecsó rendkívül népszerű és kedvelt a magyar konyhában.
A lecsó tulajdonképpen egy zöldségfőzelék vagy ragu, amelynek fő összetevői a paprika, paradicsom és hagyma. A zöldségek ebben az ételben összeolvadnak, és egy sokak számára kedvelt fogást eredményeznek. A lecsó receptje az alapvető hozzávalókon kívül változatos. Népszerű hozzávalói közé tartozik még a tojás, a kolbász vagy a szalonna is, amelyekkel íze még gazdagabb lehet.
A lecsó azért is kedvelt, mert könnyen elkészíthető és igazi komfort ételnek számít. Rendkívül sokoldalú fogás, amelyet egész évben élvezhetünk, de különösen a nyári hónapokban, amikor a friss zöldségek bőségesen elérhetők. Szerencsére azonban az ízeket befőzéssel megőrizhetjük későbbre is, amikor már a paprikának és paradicsomnak nincsen szezonja.
Lieberné Máhli Andrea idén már nem először tett el lecsót télire, a következőkből kiderül, hogyan.
"Tavaly készítettem az első lecsót télire, így az idei a második év, hogy készítem. Pontos receptem nincs, találom szerint készítem.
Amire szükség van
- Egy kis olaj a hagymadinszteléshez,
- hagyma,
- paprika,
- paradicsom,
- só,
- nátrium-benzoát,
- egy nagyobb lábos, amiben megfőzöm és természetesen
- tiszta üvegek.
Így készül
Főzésnél a következőkre kell figyelni: a hagyma legyen üvegesre megdinsztelve. Amikor az megtörtént, mehet rá a paprika, és folyamatosan kevergetni kell. Közben sózom, hogy egy kis levet engedjen a só hatására. Ha megengedte a kis lét, abban hagyom egy kicsit főni. Egy idő után összeesik.
Utána ráteszem a paradicsomot és ezzel jól összekeverem. Amikor már a paradicsom is engedi a levét, újból kevergetni kell, nehogy leégjen! Folyamatos kevergetés közben figyelem a paradicsomot, és ha a héja kezd leválni, elzárom.
Mehet az előre elmosott tiszta üvegekbe. Minden üveg tetejére egy kis késhegynyi nátrium-benzoátot teszek. Lecsavarom a kupakkal, mehet a száraz dunsztba addig, míg teljesen ki nem hűl.
Körülbelül egy hónapja fogyott el nálunk a tavalyi készítés, de szerintem hosszabb ideig is eláll. Hűvös helyen tárolom. Sajnos nincs külön spájzom, így egy melléképületben tárolom a kinevezett polcomon."