Házi lecsó receptje télire

Házi lecsó receptje télire

A nyár ízei.

A mára már tradicionálisnak számító étel, a lecsó rendkívül népszerű és kedvelt a magyar konyhában.

A lecsó tulajdonképpen egy zöldségfőzelék vagy ragu, amelynek fő összetevői a paprika, paradicsom és hagyma. A zöldségek ebben az ételben összeolvadnak, és egy sokak számára kedvelt fogást eredményeznek. A lecsó receptje az alapvető hozzávalókon kívül változatos. Népszerű hozzávalói közé tartozik még a tojás, a kolbász vagy a szalonna is, amelyekkel íze még gazdagabb lehet.

hazi lecso receptje telire 02

A lecsó azért is kedvelt, mert könnyen elkészíthető és igazi komfort ételnek számít. Rendkívül sokoldalú fogás, amelyet egész évben élvezhetünk, de különösen a nyári hónapokban, amikor a friss zöldségek bőségesen elérhetők. Szerencsére azonban az ízeket befőzéssel megőrizhetjük későbbre is, amikor már a paprikának és paradicsomnak nincsen szezonja.

Lieberné Máhli Andrea idén már nem először tett el lecsót télire, a következőkből kiderül, hogyan.

"Tavaly készítettem az első lecsót télire, így az idei a második év, hogy készítem. Pontos receptem nincs, találom szerint készítem.

Amire szükség van

  • Egy kis olaj a hagymadinszteléshez,
  • hagyma,
  • paprika,
  • paradicsom,
  • só,
  • nátrium-benzoát,
  • egy nagyobb lábos, amiben megfőzöm és természetesen
  • tiszta üvegek.

Így készül

Főzésnél a következőkre kell figyelni: a hagyma legyen üvegesre megdinsztelve. Amikor az megtörtént, mehet rá a paprika, és folyamatosan kevergetni kell. Közben sózom, hogy egy kis levet engedjen a só hatására. Ha megengedte a kis lét, abban hagyom egy kicsit főni. Egy idő után összeesik.

Utána ráteszem a paradicsomot és ezzel jól összekeverem. Amikor már a paradicsom is engedi a levét, újból kevergetni kell, nehogy leégjen! Folyamatos kevergetés közben figyelem a paradicsomot, és ha a héja kezd leválni, elzárom.

hazi lecso receptje telire 03

Mehet az előre elmosott tiszta üvegekbe. Minden üveg tetejére egy kis késhegynyi nátrium-benzoátot teszek. Lecsavarom a kupakkal, mehet a száraz dunsztba addig, míg teljesen ki nem hűl.

hazi lecso receptje telire 04

Körülbelül egy hónapja fogyott el nálunk a tavalyi készítés, de szerintem hosszabb ideig is eláll. Hűvös helyen tárolom. Sajnos nincs külön spájzom, így egy melléképületben tárolom a kinevezett polcomon."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR