Közel 200 fajta paradicsom terem egy kertben

Közel 200 fajta paradicsom terem egy kertben

Szemet gyönyörködtető látványban lehet része annak, aki együtt látja legalább egy részét a termésnek.

Veres Miklós  hosszú ideje szenvedélyesen gyűjti és termeszti a különféle paradicsomfajtákat, melyeknek magjait befogja és nem csak magának, de az érdeklődőknek is juttat belőlük. Miklós mesél most nekünk az alábbi sorokban a paradicsom iránti szeretetének történetéről, a növények neveléséről és felhasználásáról:

kozel 200 fajta paradicsom 02

A paradicsom iránti szeretetet még gyermekkoromból hoztam, nagymamámmal sok paradicsomlevet passzíroztunk. Azóta is ugyanazzal a passzírozóval dolgozom fel a termést.

A gyűjtés nagyjából 10 éve kezdődött, amikor az Internetem megismerkedtem gyűjtőkkel.

8 fajtával kezdtem, de nagyon gyorsan gyarapodott a számuk. Ma már a világ minden pontján vannak barátok, akikkel cserélgetünk magokat.

kozel 200 fajta paradicsom 03

Az első kóstolások nagyon meggyőztek, főleg a sárga fajták voltak igazán aromások. Rengeteg formában és színben létezik a növény, nagyjából 5-6000 fajtát tartanak nyilván, de számuk folyton nő, mert lelkes kertészek új fajtákat állítanak elő. Formagazdagsága a körtétől a bikaszívig, színük a fehértől a feketéig terjed.

kozel 200 fajta paradicsom 04

Jelenleg közel 200 fajtánál tartok, minden fajtát egy évig tesztelek és ha ízlik, és eléggé ellenálló, akkor megtartom, ha nem, akkor nem vetek belőle többet.

A nagy számok miatt minden fajtából csak 1-2 tövet tudok ültetni. A palántákat magam nevelem a saját üvegházamban.

A kertem homokos, ezért állandó tápanyagutánpótlást és öntözést igényel. Organikusan gazdálkodom, ázalékokat használok tápanyagpótlásnak. Ezek erjesztett növényi levek, mint a csalán, gyermekláncfű, gilisztaűző varádics, zsurló stb.

kozel 200 fajta paradicsom 05

Kiindulási alap az erős növény, mely egészséges is. Ha mindent megkap, magától is megbirkózik a behatolókkal, kórokozókkal. Kizárólag szerves trágyát és alginitet használok az erjesztett leveken kívül. Saját komposztot is készítünk minden évben. Ezen a talajon elengedhetetlen a mulcsos takarás és a csepegtető öntözés, melyek egyben segítenek a betegségek kizárásában is.

kozel 200 fajta paradicsom 06

Magfogás minden évben az arra érdemes fajtákból igen fárasztó és hosszadalmas munkával történik. A teljesen érett, sőt kissé túlérett egészséges gyümölcsök alkalmasak rá. A magokat első menetben kivesszük a gyümölcsből és pár órára vízbe áztatjuk. Utána mossuk és árnyékban szárítjuk, majd egyenként kis dobozokba gyűjtjük gondosan megjelölve a fajtaneveket. Lista is készül hozzájuk, melyben a neveken kívül fotók és saját tapasztalatok szerepelnek. Lejegyzem az ízvilágot, felhasználhatóságot, ellenálló képességet, méretet, esetleges kiugró negatív vagy pozitív tulajdonságokat.

kozel 200 fajta paradicsom 07

Természetesen a megmaradt gyümölcshús sem megy veszendőbe. Nagyon finom ivólé készül belőle, sokszor színenként külön gyűjtve még érdekesebb a látvány. Sokfélét kipróbáltam már pl. összefőzni őszibaracklével, céklalével, esetleg egy kis fokhagyma igazi aromát ad a téli estéken.

kozel 200 fajta paradicsom 16

Időközben idehaza is sok kedvelőre leltem és közkívánatra – igaz kis mennyiségben, de – magokat is szoktam értékesíteni. A kapcsolattartáshoz 2 éve létrehoztam egy Facebook csoportot is Paradicsom imádók és organikusan termelők néven.

Mottónk: aki még csak piros paradicsomot evett, nem is tudja, milyen az igazi pari íze.

kozel 200 fajta paradicsom 17

kozel 200 fajta paradicsom 10

kozel 200 fajta paradicsom 08

kozel 200 fajta paradicsom 09

kozel 200 fajta paradicsom 11

kozel 200 fajta paradicsom 12

kozel 200 fajta paradicsom 13

kozel 200 fajta paradicsom 14

kozel 200 fajta paradicsom 15

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR