Szemet gyönyörködtető látványban lehet része annak, aki együtt látja legalább egy részét a termésnek.
Veres Miklós hosszú ideje szenvedélyesen gyűjti és termeszti a különféle paradicsomfajtákat, melyeknek magjait befogja és nem csak magának, de az érdeklődőknek is juttat belőlük. Miklós mesél most nekünk az alábbi sorokban a paradicsom iránti szeretetének történetéről, a növények neveléséről és felhasználásáról:
A paradicsom iránti szeretetet még gyermekkoromból hoztam, nagymamámmal sok paradicsomlevet passzíroztunk. Azóta is ugyanazzal a passzírozóval dolgozom fel a termést.
A gyűjtés nagyjából 10 éve kezdődött, amikor az Internetem megismerkedtem gyűjtőkkel.
8 fajtával kezdtem, de nagyon gyorsan gyarapodott a számuk. Ma már a világ minden pontján vannak barátok, akikkel cserélgetünk magokat.
Az első kóstolások nagyon meggyőztek, főleg a sárga fajták voltak igazán aromások. Rengeteg formában és színben létezik a növény, nagyjából 5-6000 fajtát tartanak nyilván, de számuk folyton nő, mert lelkes kertészek új fajtákat állítanak elő. Formagazdagsága a körtétől a bikaszívig, színük a fehértől a feketéig terjed.
Jelenleg közel 200 fajtánál tartok, minden fajtát egy évig tesztelek és ha ízlik, és eléggé ellenálló, akkor megtartom, ha nem, akkor nem vetek belőle többet.
A nagy számok miatt minden fajtából csak 1-2 tövet tudok ültetni. A palántákat magam nevelem a saját üvegházamban.
A kertem homokos, ezért állandó tápanyagutánpótlást és öntözést igényel. Organikusan gazdálkodom, ázalékokat használok tápanyagpótlásnak. Ezek erjesztett növényi levek, mint a csalán, gyermekláncfű, gilisztaűző varádics, zsurló stb.
Kiindulási alap az erős növény, mely egészséges is. Ha mindent megkap, magától is megbirkózik a behatolókkal, kórokozókkal. Kizárólag szerves trágyát és alginitet használok az erjesztett leveken kívül. Saját komposztot is készítünk minden évben. Ezen a talajon elengedhetetlen a mulcsos takarás és a csepegtető öntözés, melyek egyben segítenek a betegségek kizárásában is.
Magfogás minden évben az arra érdemes fajtákból igen fárasztó és hosszadalmas munkával történik. A teljesen érett, sőt kissé túlérett egészséges gyümölcsök alkalmasak rá. A magokat első menetben kivesszük a gyümölcsből és pár órára vízbe áztatjuk. Utána mossuk és árnyékban szárítjuk, majd egyenként kis dobozokba gyűjtjük gondosan megjelölve a fajtaneveket. Lista is készül hozzájuk, melyben a neveken kívül fotók és saját tapasztalatok szerepelnek. Lejegyzem az ízvilágot, felhasználhatóságot, ellenálló képességet, méretet, esetleges kiugró negatív vagy pozitív tulajdonságokat.
Természetesen a megmaradt gyümölcshús sem megy veszendőbe. Nagyon finom ivólé készül belőle, sokszor színenként külön gyűjtve még érdekesebb a látvány. Sokfélét kipróbáltam már pl. összefőzni őszibaracklével, céklalével, esetleg egy kis fokhagyma igazi aromát ad a téli estéken.
Időközben idehaza is sok kedvelőre leltem és közkívánatra – igaz kis mennyiségben, de – magokat is szoktam értékesíteni. A kapcsolattartáshoz 2 éve létrehoztam egy Facebook csoportot is Paradicsom imádók és organikusan termelők néven.
Mottónk: aki még csak piros paradicsomot evett, nem is tudja, milyen az igazi pari íze.