A lisztharmat elleni védekezés alapköve a megelőzés

A lisztharmat elleni védekezés alapköve a megelőzés

A szőlő leveleit és bogyóit is megtámadja a lisztharmat gombája, de az érkezése a hőmérséklet alapján elég pontosan előrejelezhető.

A lisztharmat elleni védekezés a megelőzés az alapköve

A lisztharmat súlyos problémát okozó gombabetegség, amely már a 19. század óta terjed Európa minden olyan vidékén, ahol szőlőt termesztenek. A kialakuló lisztharmat fertőzés egyenetlen érést, rossz minőséget, és kedvezőtlen beltartalmi értékeket okoz a szőlőben is és a borban is. Súlyos fertőzés esetén csökken a termés mennyisége, a felrepedő bogyók kedvező táptalajt biztosítanak más kórokozóknak. Továbbá romlik a télállóság, és a rügyekben jelentős mennyiségben telelhet át fertőzőképlet.

Az első fertőzések egyre korábban következnek be. Már a 3-5 leveles állapottól ami rendszerint május elejére esik számítani lehet a fertőzés megtörténtére, ezért nem szabad elhanyagolni a korai lisztharmat elleni védekezést.

A korai tünetek nehezen észlelhetőek, de lisztharmat már akkor is ott lehet. A bogyók egészen zsendülésig fogékonyak lehetnek a kórokozóra, a tünetek még az érésben lévő bogyón is megjelenhetnek, ha a körülmények kedvezőek a kórokozó felszaporodásához. Az ideális hőmérséklet és páratartalom robbanásszerű elterjedést okozhat. A legnagyobb mennyiségben az árnyékolt növényi részeken szaporodhat fel.

Tünetek termésen:

szololisztharmat02

szololisztharmat01

A betegség egyszerűen előre jelezhető egy modell (Gubler Thomas modell) és a modell által alkalmazott pontrendszer segítségével. A kórokozó terjedését jelentős mértékben befolyásolja a hőmérséklet. Az ideális hőmérséklet intervallum 21-32°C között van. Ha a napi hőmérséklet 21°C fölé emelkedik a kockázat 10 pontot emelkedik. Ha legalább naponta 6 órán keresztül 21°C felett van a hőmérséklet ez az érték +20 pont. Ha ezek az értékek 20 és 60 pont között maradnak a normál permetezési fordulót elegendő alkalmazni. Ha ez az érték 60 pont fölé megy csökkenteni kell a két permetezés közötti időt. Ezt az értéket csökkentheti ha a hőmérséklet 21°C alá vagy 32°C fölé megy. A hosszú permetezési fordulók esetén a betegség felszaporodik és virágzás után a fürtön már nagyon nehéz a kialakult fertőzést blokkolni.

Ezen a weboldalon már borvidékenként előrejelzik a megjelenő betegségeket, így a lisztharmatot is. Érdemes követni, hogy időben megkezdődhessen a védekezés!

Javasolt szerek szőlőlisztharmat ellen:

Kontakt készítmény:

1. Kéntartalmú szer lisztharmat és levélatka ellen a Thiovit Jet. Bővebben a szerről és használatáról >>

Felszívódó lisztharmat elleni készítmények:

1. A virágzás és a virágzást követő időszak készítménye a Dynali, amely két hatóanyag, a cyflufenamid (30g/l) + difenokonazol (60 g/l) gyári kombinációja. Bővebben a szerről és használatáról >>

2. A szőlőlisztharmat elleni védekezés felszívódó blokkjának alapköve a Topas 100 EC. Bővebben a szerről és használatáról >>

szolo novenyvedelmi technologia

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR