Kinek jó az oldalkidobós fűnyíró?

Kinek jó az oldalkidobós fűnyíró?

A benzinmotoros fűnyírógépek csoportjába tartozó oldalkidobós eszköz előnye a könnyűsége és könnyű manőverezhetősége.

Az oldalkidobós fűnyíró legtöbbször benzinmotoros, megbízható, kis önsúllyal rendelkező, jól manőverezhető fűnyíró gép. Nincs fűgyűjtő tartálya, de nincs is rá szüksége, mert a nyesedéket oldalt rendben kidobja magából, vagy egy mulcsozó adapterrel kiegészítve hasznosítja.

Aki már egyensúlyozott nehéz fűnyírógépet teli fűtartállyal, vagy aki utál állandóan gondoskodni arról, hogy eltávolítsa a fűnyesedéket, elgondolkodhat egy ilyen eszközön. Annak is előnyös lehet az oldalkidobós fűnyíró, aki nem rendelkezik pázsit minőségű fűvel, hanem a nyírandó terület hosszúra nőtt, erős gazos részeket is tartalmaz.

A legtöbb oldalkidobós fűnyíró két funkcióval rendelkezik: a lenyírt füvet oldalt egy vonalba képes rendezni, vagy mulcsozás közepette fel tudja aprítani annyira, hogy aztán a szomszédos fűcsomók töve alá befújhassa.

Egy jól használható példány az oldalkidobós fűnyírók közül az Oleo-Mac által gyártott G 48 PK Comfort SD típus, vagy a 48 centiméteres nyírásszélességnél nagyobb, 53 cm-es G 53 PK Comfort SD típus. Ezeket kifejezetten házikertbe ajánlják. Mindegyik kerekük egyforma méretű, ezért rendkívül könnyen fordulnak, az egész gép könnyen kezelhető. Bővebb infó róluk a forgalmazó Hermes weboldalán: http://www.oleomac.hu/funyirok_sd.php


A mulcsozás előnye: a levágott fű, mint zöld trágya, visszakerül a talajba és tápanyaggal látja el a füvünket. A visszajuttatott fű nemcsak trágyaként szolgál, de az erős napsugárzásban, illetve a nagy melegekben megvédi a füvet a gyors kiszáradástól is.

Az oldalkidobós benzines fűnyírót természetesen karban kell tartani, ami a benzin utántöltését, az évenkénti olajcserét, és munka előtt a légszűrő tisztítását jelenti. Cserébe gyorsabb vele a munka és a hetente megspórolt félórák gyorsan behozzák a karbantartás idejét.

A jobb gépek motorja négyütemű, ezért ezek már nem olyan hangosak és büdösek, mint a régebbi modellek vagy az olcsó benzines fűnyírók. A pengéjüket minden évben meg kell élezni, mint minden fűnyíró esetén.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR