Ha már nagyon unod a fűnyírást...

 Ha már nagyon unod a fűnyírást...

Nincs is jobb a frissen nyírt fű látványánál és illatánál. Ám, ha minden héten órákat töltünk azzal, hogy kézi erővel tologatjuk a fűnyírót, érdemes lehet beruházni egy megfelelő méretű robotfűnyíróba.

A robotfűnyírók működése leginkább a robotporszívókra emlékeztethet bennünket, azonban a robotfűnyírók számos jellemzője a hagyományos fűnyírókéhoz hasonló, mint például a vágási szélesség. Általában a nagyobb területekhez nagyobb vágási szélesség szükséges a hatékony munkavégzés érdekében. A robotfűnyírók azonban önállóan dolgoznak, így a kések mérete kevésbé fontos, különösen a kisebb kertek esetében, ahol a 20-25 cm-es vágási szélesség tökéletes lehet. Ha mégis nagyobb vágási szélességet választunk, akkor vegyük figyelembe, hogy a megfelelő hatékonyság érdekében nagyobb motorteljesítményre lehet szükségünk.

ha mar unod a funyirast 02

Tartsuk szem előtt, hogy a robotfűnyíróknál a teljesítményt általában nem wattban, hanem "négyzetméter per óra" jelöléssel adják meg. Az olcsóbb és kisebb készülékek általában egy óra alatt 35-50 négyzetmétert nyírnak le, míg a magasabb minőségű gépek akár 200 négyzetmétert is képesek lenyírni egy óra leforgása alatt.

A robotfűnyírók között olyan modellekkel is találkozunk, amelyek akkumulátoros üzemeltetésüknek köszönhetően akár automatikusan visszatérnek a töltőállomáshoz, amikor az akkumulátor lemerül. Ezt követően pedig folytathatják a munkát, amikor az akkumulátor ismét feltöltődött. Az akkumulátor kapacitása rendkívül fontos szempont a munkavégzés időtartamát tekintve, ezért érdemes a készülékek akkumulátor-kapacitását, a működési és a töltési időt is figyelembe venni a vásárlás előtt. A legjobb modellek esetében akár több órás üzemidő is elérhető egyetlen töltéssel, ezáltal biztosítva a hatékony és zavartalan munkavégzést.

ha mar unod a funyirast 03

A robotfűnyíró kiválasztásakor fontos figyelembe venni a nyírandó terület egyenetlenségeit is. Az olcsóbb modellek általában 10%-os emelkedőket és lejtőket képesek kezelni, de ha nagyobb emelkedőkkel rendelkező területet kell nyírni, akkor érdemes a professzionálisabb, magasabb minőségű készülékek közül választani, amelyek akár 45%-os emelkedővel is megbirkóznak. Bár általánosságban igaz, hogy a robotfűnyírók leginkább sík területen nyújtanak tökéletes eredményt, azonban dimbes-dombos területen is használhatók, de e célra jobb minőségű készüléket kell választani.

A robotfűnyírók működése az akkumulátoros fűnyírókhoz hasonló. A zajkibocsátás a kisebb gépek esetében általában 50 dB, míg a nagyobb motorerővel rendelkező készülékek akár 75 dB zajt is okozhatnak. A magasabb kategóriába tartozó robotfűnyírók azonban általában halkabbak, ezzel összefüggésben érdemes a zajszintet is figyelembe venni a választásnál.

ha mar unod a funyirast 04

Az okos robotfűnyírók a mobiltechnológia fejlődésével már távolról is vezérelhetők, így akár az irodából is könnyedén gondoskodhatunk a kertünk pázsitjának karbantartásáról. Az automatikus ütemterveknek köszönhetően a robotfűnyírók rendszeresen végeznek fűnyírási feladatokat, azonban nagyobb területek esetében ajánlott lehet az úgynevezett GPS-modul használata, amelynek segítségével a fűnyíró pontosan követhető az adott területen. Az útvonalat határoló kábelek és rögzítőtüskék pedig még tovább növelik a pontosságot és hatékonyságot.

Az egyszerűség és az alacsony karbantartási igény a robotfűnyírók nagy előnye, ugyanis a műanyag ház alatt rejtőző elektronikai alkatrészek biztonságban lesznek az időjárás viszontagságaival szemben is. Azonban nem feledkezhetünk meg az elvégzendő karbantartási feladatokról, mint a kések időszakos élezése és cseréje. Ha megfelelő garázsba parkoljuk a robotfűnyírót, akkor a töltő és a fűnyíró is védett marad, ráadásul a garázs segítségével hosszú élettartamot biztosíthatunk a készüléknek. A rendszeres tisztítás sem elhanyagolható, az alváz, a kések és a kerekek rendszeres tisztítása ugyanis hozzájárul a robotfűnyíró hosszú élettartamához.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR