Mire van szüksége még a gyepnek ősszel?

Mire van szüksége még a gyepnek ősszel?

Trágya és fűnyírás.

Mindenki azt szeretné, hogy a nagy gonddal ápolt füve a lehető legkevesebb károsodással, jó állapotban vészelje át a telet. Lássuk, mit tehetünk ennek érdekében!

Az ősz jó alkalom arra, hogy a kopár foltokat felülvessük. Szeptember közepétől általában október közepéig még meleg, napos az idő: ezek a hetek értékesek, mert a fűmag ki tud csírázni és elegendő nedvességet kap. A vetés utáni kb. 4 hétben némi öntözéssel segíthetjük a felülvetés sikerességét.

Ahhoz, hogy jövő tavasszal jól indítson a füvünk, szükséges még októberben egy őszi trágyát adnunk a gyepnek. A legjobb, ha kifejezetten őszi, magas kálium- és alacsony nitrogéntartalmú trágyát használunk. A kálium elősegíti a gyep fagytűrését és véd a gombabetegségek ellen, amelyek gyakran támadnak a téli hónapokban. Ne használjunk tavaszi trágyát, mert annak magas nitrogéntartalma csak a fű növekedését segíti.

gyepnek osszel 02

Amikor már lehullottak a falevelek, gereblyézzük össze a lombot a fűről. A legjobb, ha felaprítva mulcsként használjuk az avart az ágyásokban, vagy téli kuckót készítünk belőle a sünöknek. Amennyiben a lomb a gyepen marad, alatta a fű kirohadhat, befülledhet, gombabetegségek üthetik fel a fejüket.

Az utolsó fűnyírás időpontja függ az időjárástól, általában október végre esik. Ilyenkor a talajhőmérséklet 9 °C alá csökken, a fű növekedése leáll. A díszpázsit esetén 1,5 és 2,5 cm közé essen a vágási magasság, az erősen használt területeken 3-4 cm, az árnyékban lévő gyepnél 4-5 cm javasolható.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?