Málna termesztése házikertben

Málna termesztése házikertben

Az egyik legfinomabbnak tartott és legkönnyebben termeszthető házikerti gyümölcs, amelynek most leírjuk az ültetését, ápolását és legfontosabb növényvédelmi tennivalóit.

A málnának (Rubus idaeus) kúszó és egyenesen növő fajtái vannak forgalomban, önmegtermékenyülők. Érése júlus-augusztustól várható, fajták szerint, többször illetve ősszel termő fajták júliustól októberig.

A jóízű málna igen alkalmas házikertben való termesztésre. Így a szállításra érzékeny gyümölcsöt mindig frissen tudjuk szedni. A különböző fajták vad málnáinkból származnak. A kertben természetesen a málnát a vad rokonoknál természetesen több ápolásban kell részesíteni, hogy bőséges legyen termésünk a befőttek, zselék, lekvárok, levek és desszertek készítéséhez.

Málna

Termőhely

A málna a szél-, és fagymentes helyeket részesíti előnyben és kiválóan megfelel kerítés-, vagy sövénynövénynek. A nagyobb hozam érdekében legjobb, ha drótkorlát mellett neveljük a töveket.

Lényeges, hogy a talaj egyenletesen nedves, tápanyagban gazdag és kissé agyagos legyen, de ne nagyon tartalmazzon meszet. A málna eredetileg erdei növény és sekélyen, a talajfelszínen gyökerezik. Ezért a talajt árnyékolnunk kell és alapjában véve csak sekélyen szabad megművelni.

Ültetés

Ültetés előtt vágjuk vissza a málnavesszőt 15 cm-re (4 rügy). A málna nem az idős vesszőkön növekszik tovább, hanem a gyökértörzsből hajt, ezért fontos a sekély ültetés. A talajt tőzeggel javítsuk, és ha lehetséges humusz réteggel lássuk el.

A bokrokat ne túl mélyre, egymástól 40-50 cm-re ültessük, 1,2 m-es sortávolságban. Második évben feszítsünk ki a sorok hosszában 3 dróthuzalt, egymás felett 50 cm távolságban, összesen 1,5 m magasan, és a málnavesszőket kötözzük hozzájuk. Néhány fajta nem igényel támasztékot.

Ápolás

A száraz nyári napokon alaposan be kell öntöznünk a málnát.

Ősszel trágyázzunk komposzttal, vagy trágyával, amit a sorközökbe dolgozunk be. Ha szokványos ásványi trágyát alkalmazunk, négyzetméterenként 50-70 g-ot adagoljunk (ne használjunk mész tartalmú trágyákat). A többször termő fajtákat gyakrabban trágyázzuk.

Különösen fontos a bő termés eléréséhez a helyes metszés. Közvetlen a szüret után a letermett vesszőket vágjuk vissza egészen a gyöktörzsig. A gyenge hajtásokat távolítsuk el teljesen és csak a 3-4 a legerősebb vesszőt hagyjuk meg a tövön, mivel ezek hozzák a következő évi jó, darabos termést. Az ősszel termő fajtáknál a szüret utáni időszaktól tavaszig végezhetjük el a vesszők metszését. A málna az egyéves vesszőkön terem.

Szüret!

Növényvédelem

A málna jellemző ádáz ellensége a málna vesszőfoltossága, ami a vesszőkön látható ibolyás-kék foltokról ismerhető fel. Ez késő nyáron a kéreg elhalásához vezet, ami felreped, és a gomba-spórák kiszabadulnak, majd újra fertőznek.

Ezért nagyon fontos, hogy szüret után a letermett vesszőket azonnal eltávolítsuk és megsemmisítsük. A betegség fellépését a kiegyenlített trágyázással enyhíthetjük, ill. megakadályozhatjuk. Az egyoldalú istállótrágyázás, ezen kívül a sűrű növényállomány és az elöregedett növények növelik a betegségre való hajlamot. A védekezésnél gomba-, és rovarölő szereket kombináltan alkalmazzunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR