Miért fontos a málna nyári metszése?

Miért fontos a málna nyári metszése?

A kertekben szinte mindenütt találunk egy-két sor málnát. Ennek a szerény és gyorsan termőre forduló gyümölcstermő növénynek sokféle betegsége és kártevője van. Okos metszéssel megelőzhető a kártétel.

A málna betegségei

Közülük a legveszedelmesebb a levél- és vesszőfoltosság. A didymellás fertőzés következtében a hajtáson a rügyek körül nagy kiterjedésű, ovális, lila foltok jelennek meg, és a vesszők elhalnak.

Foltos vesszők

Az Elsinoes fertőzéskor kis, kerek foltok keletkeznek a leveleken, és hasonló nagyságú, besüppedt foltok a hajtásokon.

A málna kártevői

A kártevők közül a vesszőszúnyog (Thomasiniana theobaldi) és a málna-gubacsszúnyog (Lasioptera rubi) a leggyakoribb a málnákon.

Gubacs

Védekezés

A betegségek és a kártevők ellen a leghatásosabb védekezés, ha szüret után közvetlenül a letermett, és ezután már gyorsan elszáradó vesszőket kivágjuk, összegyűjtjük és elégetjük. Így nemcsak a hajtásokat fertőző szervezetektől szabadulunk meg, hanem a jövő évi termőhajtások is több helyhez jutnak és bővebben fognak teremni.

Lényeges dolog, hogy a letermett vesszőket csonk meghagyása nélkül, tőből távolítsuk el. Ahol a gombás fertőzés nagymértékű, ott ősszel 2%-os bordói lével vagy 0,3%-os rézoxikloriddal permetezzük.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR