Miért fontos a málna nyári metszése?

Miért fontos a málna nyári metszése?

A kertekben szinte mindenütt találunk egy-két sor málnát. Ennek a szerény és gyorsan termőre forduló gyümölcstermő növénynek sokféle betegsége és kártevője van. Okos metszéssel megelőzhető a kártétel.

A málna betegségei

Közülük a legveszedelmesebb a levél- és vesszőfoltosság. A didymellás fertőzés következtében a hajtáson a rügyek körül nagy kiterjedésű, ovális, lila foltok jelennek meg, és a vesszők elhalnak.

Foltos vesszők

Az Elsinoes fertőzéskor kis, kerek foltok keletkeznek a leveleken, és hasonló nagyságú, besüppedt foltok a hajtásokon.

A málna kártevői

A kártevők közül a vesszőszúnyog (Thomasiniana theobaldi) és a málna-gubacsszúnyog (Lasioptera rubi) a leggyakoribb a málnákon.

Gubacs

Védekezés

A betegségek és a kártevők ellen a leghatásosabb védekezés, ha szüret után közvetlenül a letermett, és ezután már gyorsan elszáradó vesszőket kivágjuk, összegyűjtjük és elégetjük. Így nemcsak a hajtásokat fertőző szervezetektől szabadulunk meg, hanem a jövő évi termőhajtások is több helyhez jutnak és bővebben fognak teremni.

Lényeges dolog, hogy a letermett vesszőket csonk meghagyása nélkül, tőből távolítsuk el. Ahol a gombás fertőzés nagymértékű, ott ősszel 2%-os bordói lével vagy 0,3%-os rézoxikloriddal permetezzük.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?