Hogyan kényeztessük a málnát tavasszal?

Hogyan kényeztessük a málnát tavasszal?

A málna nagyon kevéssel beéri, de ez nem jelenti azt, hogy nem hálálja meg a gondos ápolást. A tavaszi rövid időráfordításunk pedig gazdag és bőséges málnatermés formájában örvendezteti meg a családot.

Málna a boltból

A kiskertek kedvelt növénye a málna. Sokan azért ültetik, mert úgy vélik, hogy a málna igénytelen növény. Az valóban igaz, hogy a számára kedvező tájakon a málna kevés gondozással is beéri, de bőséges és szép termést csak megfelelő ápolással érlel.

Aki ősszel még nem távolította el a tavaly letermett, most már száraz vesszőket, az ezt a munkát sürgősen végezze el, ügyelve arra, hogy minél rövidebb csonk meghagyásával vágja ki az elszáradt vesszőket. A málnasor hiányait is most pótolhatjuk. Ennek a legegyszerűbb módja az, hogy a sorokban keletkezett sarjakat ásóval gondosan kiemeljük a földből és azonnal a hiányzó tövek helyére ültetjük őket.

A termő málnavesszők némi ritkításáról is gondoskodnunk kell. Az nagyon előnyös, ha a tövek egybefüggő sövényt alakítanak, de a sövény ne tegyen 30-40 cm-nél szélesebb, mert akkor a permetezés és a gyümölcs leszedése nehézkessé válik.

Trágyázás, öntözés, kapálás

A málna igencsak meghálálja a trágyázást, az öntözést, és a talaj gyomtalanítását. Mindhárom munka módját a málna gyökérzetének jellege, és elhelyezkedése határozza meg. A málna vékony szálú gyökérzete ugyanis nagyon sekélyen, közvetlenül a talaj felszíne alatt helyezkedik el. Ezért a felszínre kiszórt és sekélyen bemunkált műtrágyákat rövid idő alatt és jól hasznosítja. Öntözésre is éppen emiatt van szüksége a málnának: a felszínen elhelyezkedő gyökerek körül a talaj gyakran kiszárad, tehát az egyenletes növekedés feltétele a talaj állandó nedvesen tartása. Végül ugyancsak a sekély gyökérzet miatt nem szabad a málnát mélyen kapálni. Már kora tavasszal el kell kezdeni a sekély kapálást, a gyomok Idejében való kiirtását, a gyökérzet megsértése nélkül.

Málnafajták: egyszer és kétszertermők

A málnafajták bő választékot kínálnak az új telepítést tervezőknek. Hazai fajtánk, a Nagymarosi nem terem ugyan sokat, de gyümölcse igen jó ízű, illatos, málnaszörp házi készítésére különösen alkalmas. Az angol származású Malling Promise bővebben terem, gyümölcse nagyobb, de az íze kevésbé zamatos. A Lloyd George fajtát azok ültessék, akik szeptemberben is szeretnének málnát fogyasztani, mert ez kétszer terem: egyszer a többi málnával együtt, és másodszor szeptemberben.

Málnapite
Mennyei málnapite Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR