Áprilisi kertészkedés

Áprilisi kertészkedés

Ebben a hónapban már ki lehet ültetni a szabadföldbe a legkevésbé melegigényes palántákat. A gyümölcsfák oltásának és a gyep ápolásának is ez a megfelelő ideje. Összegyűjtük a teendőket.

Nincs nagyobb sikerélmény egy kertész számára az eredményes oltásnál!

A gyümölcsfák és a szőlőtőkék oltásának a legjobb ideje április elején van, amikor a friss, lédús szövetek a legkönnyebben forrnak össze egymással. Lassan indul azonban a tavasz, így még most sem vagyunk megkésve. Különös élményt nyújtó teljesítmény, ha fiatal (3-4 éves) fácska egyik ágába oltunk más fajtát, mert így több fajtát szüretelhetünk egy fáról. Ez nagyon előnyös a kisméretű kertekben, ahol nincs elegendő hely több meggy- vagy cseresznyefát ültetni, jóllehet azt szeretnénk, hogy egymás után fogyaszthassuk a folyamatosan érő fajták gyümölcsét. Az alma- és körtefáknál is specialitásnak számít, ha a fa egyik ágán piros, a másikon sárga gyümölcs érik. "Zöld futószalagot" hozhatunk így létre az őszibarack és a szilvafák gyümölcseiből is.

Az idős, nem megfelelő fajtájú szőlőtőkéket is érdemes most átoltani gyökérnyakba oltással. A művelet egyszerű, könnyen elsajátítható és biztonságos! Az átoltott tőke a következő évben (szerencsés esetben még az oltás évében!) fürtöket érlel.

Sok-sok oltott szőlő

Málna ápolása tavasszal

Ápolni kell ezekben a hetekben a málnasorokat is. A gyomosodó talajt kapálva ügyelni kell arra, hogy a talaj felszíne alatt sekélyen elhelyezkedő gyökereket ne sértsük meg, ne vágjuk el! Egy-egy tövön ne hagyjunk meg 4-5-nél több termővesszőt, a többit tőből metsszük ki. A vesszőket kötözzük karó vagy huzaltámasz mellé, mert így kevesebb a veszélye annak, hogy az érett málnaszemeket a szél leverje.

A másfél méternél hosszabbra nőtt vesszők csúcsát vágjuk vissza; igaz, ez némi, csekély terméscsökkenéssel jár, de a gyümölcs minősége számottevően javul általa.

Varasodás ellen

Az alma-és körtefák sokat szenvedtek az utóbbi években a varasodás (fuzikládium) gombabetegség fertőzése következtében. A Mythos megelőzi és gyógyítja a betegséget, még a kifejezetten érzékeny fajtáknál (Gloster, Mutsu, Starking mutánsok) is. Permetezésük a korai zöldbimbós állapottól kezdődően a sziromhullásig 7 - 10 naponkint ajánlatos.

Kezdődik a kiültetés

El lehet kezdeni a korai káposztafélék palántáinak kiültetését. Nem kell tartani attól, hogy a palánták az átmeneti lehűlés következtében károsodnak. (E szabály alól csak a karalábépalánták képeznek kivételt, mert ezek a fagypont körüli hőmérséklet hatására elveszíthetik gumóképző tulajdonságukat.)

Káposztapalánta

Lehetőleg tápkockás palántákat ültessünk, mert ezek gyorsabban alkalmazkodnak a megváltozott a termőhelyhez. Minél nagyobb a tápkocka, és minél jobban átszőtték annak a talaját a palánta gyökerei, annál kisebb az átültetés stresszhatása! Szükség esetén ültethetünk szálas palántákat is, de csak az elég erős, zömök, sötétzöld levelű, fehér gyökerű palánták kerüljenek a kert jól előkészített talajába.

Tápanyagot a gyepnek

A kerti pázsit is gondozásra szorul az első tavaszi időszakban. A nyírás és a gyomtalanítás mellett fordítsunk most megkülönböztetett figyelmet a gyep táplálására. A komplex gyeptrágyák mindhárom, fontos tápanyagot (nitrogén, kálium, foszfor) harmonikusan tartalmazzák. Használatuk egyszerű: öt liter öntözővízben oldjon fel két merőkanálnyi anyagot. Ez a mennyiség 10 m2 gyepterület tápanyagellátásához elegendő.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR