Meghagyjam a kertes házunk udvarán nőtt nyárfát?

Meghagyjam a kertes házunk udvarán nőtt nyárfát?

Mit tegyünk, ha nekünk tetszik, de a szomszédot zavarja?

Kertes ház udvarában nőtt egy nyárfa, 4 évvel ezelőtt. Nem ültették, magától nőtt. A szomszédot zavarja a nyárfavirág, a tulajdonos viszont menteni szeretné a fát, mert szép. Felmerült benne, hogy lehet-e esetleg csonkítani az ágait, illetve ritkítani, vagy a békesség kedvéért jobb az egészet kivágni?

A nyárfák termését repítő vattaszerű szőrök okozzák a kellemetlenségeket, belélegezve fizikailag irritálják a légzőszerveket. Ahol több nyárfa található egymás mellett, május-júniusban hetekre vattagomolyok borítják az utcákat, gyepet, és a levegőben szállva légmozgással a lakásokat is elborítják. Szinte lehetetlen megakadályozni a lakásba jutásukat.

Csonkítással nem segíthetünk ezen, sem a szomszéddal szembeni ellentéten, hiszen egy 4 éves nyárfa még alig fa, amely csak most kezdi a terméseit nagy tömegben termelni a koronája terebélyesedésével. Gondoljunk bele, hogy ez a rengeteg pihe a tulajdonos kertjében is hömpölyögni fog, a szél görgeti állandóan. Ha zárt kerítése van a kertnek, ki sem tudnak repülni onnan. Nehéz döntés!

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR