Ne húzz ujjat a hársfával!

Ne húzz ujjat a hársfával!

Amikor a hárs virágzik, a gyűjtők elkezdik szaggatni a hajtásait, a virágporára allergiások pedig nagyon megszenvedik ezt az időszakot. Hogyan béküljünk meg a hársfával?

Utcáink, tereink, parkjaink egyik leggyakoribb és legszebb fája a hárs. Nem csoda hogy olyan sok költő megénekelte és olyan sok festő megfestette a gyönyörű, szabályos koronát nevelő hársfákat. Amelyek még hasznosak is azzal, hogy a virágaikból főzött tea évszázadok óta a népi gyógyászat által használt, de a korszerű, mai orvosok által is javallt gyógyitalok közé tartozik.

A hársfák május végén, június elején kezdenek virágozni, ekkor lehet a virágjaikat gyűjteni.

De nem mindegyik hársfajta virága alkalmas házi használatra. Az aprólevelű és a széleslevelű hárs virága tartalmazza a legtöbb hasznos vegyületet, az ezüsthárs virága csak ipari célokra használható.

Virágzik

Hogyan lehet megkülönböztetni a hársakat?

A három hársfajt könnyű elkülöníteni egymástól. Az aprólevelű hárs leveleinek színe és fonákja kopasz, szőrtelen, az érzugokban levő szőröcskék barnák vagy rőtszínűek. A széleslevelű hárs levelei nagyobbak, ugyancsak kopaszak, de az érzugok szőrei fehérek. Az ezüsthárs leveleinek a fonákja molyhos, fehér, ezüstszínű.

Hogyan szedjük?

A hársfa virágát a teljes virágzás időszakában kell begyűjteni, pontosabban, amikor a virágok kétharmada kinyílott, a többi pedig feslik A korábban vagy későbben begyűjtött virág kisebb értékű, kevesebb hatóanyagot tartalmaz. A leszedett virágokat 2-3 cm vastag rétegben kiterítve, szellős, lehetőleg árnyékos helyen kell megszárítani és tüll, vászon vagy papírzacskóban tárolni felhasználásukig.

A hársvirágból főzött tea meghűléses megbetegedésnél izzasztó hatású, csillapítja a köhögést, köptető, toroköblítő. Kiváló a nyugtató hatása, ezért esti italnak kiváló, de sokak mindennapos üdítő itala is. Nagyon kellemes a fürdővízbe vegyítve is.

Teának is finom

Kíméljük a fákat! Ne törjük le a jövő évi virágokat rejtő ágakat és lehetőleg azokról a fákról szedjük a virágokat, ahol a levegő tiszta, szennyezetlen!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR