Mi lesz a cserepes szamócával télen?

Mi lesz a cserepes szamócával télen?

Hogyan tartsd életben a cserépbe ültetett és teraszon tartott szamócát? Megmutatjuk, hogyan kell teleltetni.

Az összes gyümölcs közül a szamóca (népszerű nevén földieper) az egyik, amely a legkönnyebben termeszthető. Ha pedig átteleltetnünk is sikerül, évről évre megörvendeztet bennünket finom termésével.

A szamóca neveléséhez általában terrakotta cserepeket használunk. A vöröses-narancssárga cserepeket mindannyian jól ismerjük. Mind a "sima" terrakotta cserepek, mind pedig a kifejezetten a szamócafélék, illetve kisebb pozsgások számára gyártott terrakották megfelelnek a célra. Ennek oka, hogy a terrakotta igen porózus, ez pedig biztosítja a talaj jobb vízelvezető képességét. Eperültető cserepeket vásárolhatunk a helyi kertészeti áruházakban, de online is megrendelhetjük. A konténeres kertészkedés hívei körében népszerűek még a kókuszrosttal vagy mohával bélelt akasztós kosarak is.

cserepes szamoca teleltetese 02

A szamóca évelő – telente nyugalmi állapotba kerül, tavasszal pedig megújul. Minimális előkészülettel megoldhatjuk a cserepes szamóca átteleltetését úgy, hogy a következő évben ugyanolyan gazdagon teremjen, mint szabadföldi társai. A teleltetés hossza persze függ attól is, milyenek a lakóhelyünkön a klímaviszonyok.

A mi éghajlatunkon jellemzően kivitelezhető a cserepes eper átteleltetése egy hűvös garázsban vagy pincében, illetve úgy is, hogy a növényeket kis műanyag edényekbe ültetjük át, majd a növényeket az edényekkel együtt szabadföldbe elültetjük. Az edények a peremükig legyenek a földben, a növények maradjanak szabadon. Ezt követően a növényeket takarjuk be egy laza réteg szalmával.

cserepes szamoca teleltetese 03

Bármilyen meglepő, nagyjából ez az összes lényeges tudnivaló a cserepes szamóca teleltetésével kapcsolatban. Nagyszerű konténeres gyümölcsről van szó, többek között a következő okok miatt:

1. Gyökere nem hatol mélyen a földbe.
2. Gondozását tekintve viszonylag igénytelen.
3. Méretének köszönhetően a termés tárolása nem igényel sok helyet.
4. Indákkal terjed, ami lehetővé teszi, hogy a tartóedényen kívül is fejlődjön és teremjen.
5. Az indák végén fejlődő fiatal sarjak könnyen kigyökereztethetők, így a növény szaporítása gyerekjáték.

Általában a folytontermő szamóca (amelyik tavasszal és nyár végén is terem) tartható legjobban cserépben. 

Amikor beszerezzük a palántákat, figyeljünk arra, hogy a növény levelei szép zöldek, egészségesek legyenek, lehetőleg kevés indája legyen, gyöktörzse pedig erős, de húsos tapintású legyen.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR