Epret vegyenek! Helyszíni riport az inárcsi 'eperbirodalomról'

Epret vegyenek! Helyszíni riport az inárcsi 'eperbirodalomról'

Vegyünk epret, de vajon melyik az igazi? Van itt spanyol, görög 1000 Ft-ért. Van magyar is, 4000 Ft ért. Érdemes ennyit költeni? Mi okozza ezt a nagy árkülönbséget? Ennek próbáltunk utánajárni Inárcson, a nagy epertermesztő hagyományokkal rendelkező településen.

(Megjegyzés: a szerző eper néven a földieper, tehát a szamóca termesztéséről ír. A cikkben tehát az eper nem az eperfa termése. - szerk)

Inárcson, amióta a spárgatermesztést felváltotta a földieper, szinte minden háznál találni eperföldet. Az itteni homokos talaj és a napsugárzás szöge különösen kedvez ennek a növénynek. A laza talaj könnyen átmelegszik, ami nagyon kell ahhoz, hogy zamatos legyen a végeredmény. Szezonban, ami május közepétől június végéig tart, már az inárcsi táblánál érezni az eper illatát. A házak előtt folyik ez eperárusítás. Ha valaki jó epret akar jó áron, akkor érdemes letérni az M5-ös autópályáról Inárcs felé és végigmenni a falun.

Ott jártunkkor (április elején) is árultak már epret az egyik utcában, de a pár házzal odébb lakó Krizsán gazda csak legyintett: „Az még nem az igazi, az a nagybaniról van. Május elsején szokott lenni pár szem, de tömegében csak pár héttel később érik az eper."

Krizsán gazda földjén még csak virágzik az eper. Büszkén mutogatja, mi munka van vele, kezdve attól, hogy augusztusban kell a töveket elültetni, februárban pedig fóliasátrakat felállítani. Különböző eperfajták vannak, diabetikus, édes, savanyú stb. Neki a Clery vált be, az egy korai, édes, aromás fajta.

Fóliában

Errefelé nem fűtik a fóliát, azt senki nem tudná megfizetni. Az Alföldön, ahol van termál, ott fűtik a sátrakat, így ott előbb van eper. Sok helyen már nem földben terem az eper, mint itt, hanem vízkultúrában. Computer adagolja a vízbe a tápanyagokat. Mintát vesznek a földieperből és az alapján adják hozzá, amire a növénynek szüksége van. Ezzel a módszerrel elkerülik a földből jövő betegségeket is. Itt viszont marad a bakhát (földből épült kis gátak), annak tetején ülnek az epersorok. Ezt fekete fóliázzák, hogy az eper szedése könnyebb és homokmentes legyen.
Kati, Krizsán gazda lánya, aki most tanulja a mesterséget, mutatja, hogy alulról öntöznek. Felülről is próbálták locsolni, de a víz felcsapja a homokos földet, az eper meg sáros lett, ezért alulról locsolnak. Így szinte nem is kell megmosni, egyből ehető az eper.

Terepszemle után elfogadjuk a meghívást a képviselőfánkra. Előhúzzuk mi is az epret, amit a budapesti zöldségeseknél vásároltunk: magyar (3999 Ft/kg), spanyol (799 Ft/kg), görög (899 Ft/kg). Kati beleszagol a spanyol eper dobozába: „Ez gázos, érződik a dobozban. Zölden szedik, és a kamionban gázzal érlelik. A spanyol epret onnan ismerjük meg, hogy a levél alatt fehér. Alulról érik felfelé. Ez azért van, mert nem a nap érleli. A magyar mindig fentről érik lefelé, ha nem teljesen érett, akkor alul a hegye még zöld vagy fehér. A budai vevők úgy szeretik, ha nincs közte ilyen."

Krizsán gazda egymás után szagolgatja a görögöt és a magyart. Nem érez különbséget. „Talán csak nem görögöt árulnak magyar árban?" - mosolyodik el. A kísértés nagy. Kati gyorsan eldönti, hogy megfogja a magyart a levél alatt. „Löttyedt ez a magyar, a görög meg kemény" Közös mindegyikben, hogy vízízűek, hiszen nem földben nevelkednek, hanem vízkultúrában. A korai eper sajnos már csak ilyen.

Földben nevelkednek

És hogy mit készítenek eperből Inárcson? Itt már Kati veszi át a szót. Van egy módszere, amivel egyszerre tud eperszörpöt és lekvárt is készíteni. Lekvárt olyan leért eperből szokott készíteni, ami már szinte aszott, mert ekkor van benne a legtöbb aroma (június 15-30. között szedhető). Ez azért fontos, hogy a lehető legkevesebb víz legyen benne, ettől lesz jó sűrű a lekvár, és zselatin sem kell hozzá olyan sok. Nagy fazékban teszi fel főni (4-5 kg epret), közepes hőmérsékleten, fél óráig. Nem kell összevágni az epreket. A levét leszedi, félreteszi. Ebből lesz a szörpnek való. A sűrű maradékhoz cukrot ad, úgy 10-15 dkg-ot, de ezt családja, eperfajtája válogatja. Aztán egy kis citromsav és dzsemfix a végén. A celofánt jobban szereti, mert így levegőzik a lekvár, tud párologni, sűrűsödni alatta. Meg hát jobban bele is lát, hogy mi történik az üvegben. A szörphöz több cukor kell, meg egy kis tartósítószer is.

Összefoglalva: A magyar eper fentről érik lefelé. A levél alatt tapintásra puha. A spanyol kemény, lentről érik felfelé, a levél alatt sárga. A görög, hasonlít a magyarhoz, de keményebb.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR