Szamóca vagy eper?

Szamóca vagy eper?

Vajon mi a különbség a szamóca és az eper bogyója között? Van ezeknek a gyümölcsöknek bogyója? Sőt, egyáltalán gyümölcsök?

A földi eper és a szamóca elnevezések ugyanarra az illatos, piros gyümölcsre utalnak, amelynek a latin családneve Fragaria. Az eper pedig valójában az eperfa termése (színe alapján lehet fekete vagy fehér eper).

Ez az igazi eper!

Sokan a szamóca szót az erdőszélen termő, zamatos vad-szamócára értik, míg a zöldségesnél kapható, szilva méretű, édes gyümölcsöket elegánsan epernek nevezik. Hasonló okból a szamócakészítményeket is gyakran eperfagyinak, eperturmixnak, epertortának hívjuk. Sebaj!

Húsos vacokkúp aszmagokkal

Bár a szamócát a bogyós gyümölcsök közé soroljuk, valójában termése se nem bogyó, se nem egyértelműen gyümölcs. A szamóca piros termése a termőlevelek megvastagodásával létrejött vacokkúp. A gyümölcs felületén lévő "magok" (amelyek igazából aszmagok, azaz egymagvú, zárt termések) a biológiai értelemben vett termések. A szamóca húsa pedig a vacok módosult szöveteiből alakul ki.

Zöldség vagy gyümölcs?

A szamócanövény a földön elterülő rozettát (tőlevél-rózsát) nevel, s indáival terjeszkedik. Az indákon új rügyek keletkeznek, illetve az indák földhöz érő része le is gyökeresedhet, új tőlevél-rózsát hozva létre: ezt ivartalan szaporodásnak nevezzük. Ha a kertészek a saját szemszögükből, azaz a termesztés oldaláról nézik a kérdést, akkor számukra a szamóca zöldség, hiszen a többi zöldséghez hasonlóan, lágy szárat nevelve a talaj közelében terem.

Kemencés fánk
Kemencés fánk epersalátával Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

A fogyasztó szempontjából viszont édes, delikát gyümölcs. Mindezzel szemben a botanikusok azt mondják, hogy se nem zöldség, se nem gyümölcs, hiszen a szamócának nem a gyümölcsét (értsd: lédús, húsos magházát) és nem is a "zöld"-ségét fogyasztjuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR