Szedd magad szamóca: fogyasztásra vagy fagyasztásra?

Szedd magad szamóca: fogyasztásra vagy fagyasztásra?

Hogyan válasszunk epret a zöldségesboltban? Hogyan szedjük? Melyik szamóca a legjobb frissen, fagyasztásra, vagy lekvárnak? Összegyűjtöttük, amit érdemes tudni!

Május végén, amikor megkezdődik a szamócaszezon: a bevásárlóközpontok és a piacok pultjai roskadoznak a szebbnél szebb szamócáktól és kinyitnak az eperföldek. Messziről az egyik piros halom olyan, mint a másik, de ha közelebb megyünk, láthatóvá válnak a különbségek: a szín, illat, méret, állag. A csúnyákat persze könnyű kiszúrni, de nem elég ha szépet veszünk, a felhasználási szándékunknak is megfelelőt kell választanunk!

Friss fogyasztásra:
- legyen esztétikus, tetszetős alakú, élénk színű, nagy méretű
- roppanó húsú, ne túl puha
- finom illatú és zamatú

Fagyasztásra:
- fagyasztáshoz legyen keményebb állagú, így kiolvasztás után is frissnek tűnik
- egyforma méretű (így egyenletesen fagy meg)

Lekvárnak:
- legyen könnyen csumázható
- legyen sötétebb húsú és gyümölcsszínű

Nem mindegy, hogy miben kínálják!

A szamócát általában fa vagy műanyag rekeszekbe, esetleg kartonpapír dobozokba csomagolják és szállítják az eladási helyre. A fogyasztók azonban - a minőség megőrzése érdekében - sokszor félkilós kiszerelésű műanyag vagy papír tálcában vásárolhatják meg az üzletekben. Azok, akik piacokon vásárolnak az "ömlesztett" áruból, igyekezzenek aprólékosan válogatni és a törődött szemeket nem a kosárba tenni. Hazaérés után mindig távolítsuk el a sérült szemeket és 0-5 °C-on, jól levegőzött helyen, lehetőség szerint hűtőben tároljuk a fogyasztásig. Az érett gyümölcs legfeljebb 5-7 napig áll el. A szamóca víztartalma magas, ezért a hűtőben ne takarjuk le, és csak tálalás előtt mossuk meg.

Ha magunk szedjük: hajrá, szedd magad!

Igyekezzünk korán érkezni a szedd magad akcióra, nehogy hoppon maradjunk, de azt azért várjuk meg, amíg a hajnaltól harmatos gyümölcsök megszáradnak. Vigyünk magunkkal lapos tálcákat és műanyag edényeket (melyeket mindig méressünk le, mielőtt szedni kezdenénk), és azokba tegyük a kb. egy centiméteres kocsánnyal együtt lecsípett gyümölcsöket. Ne töltsünk órákat a szamócaföldön, ha tűz a nap, mert hamar romlik az áru; inkább menjünk vissza többször vagy sok segítő kézzel érkezzünk. Mindig érett gyümölcsöt szedjünk, mert a szamóca nem utóérő gyümölcs.

Szedd magad helyszínek:

eperfold.hu: Budakalász, Érd, Pomáz, Solymár, Szigetszenmiklós
eperorszag.com/hu: Győrszemere, Mosonmagyaróvár, Rajka, Vámosszabadni
További helyszínek az országban >>

Szamócaföld

Ha fagyasztott árut veszünk

Egy sietős szupermarketbéli vásárlás alkalmával hajlamosak vagyunk csak behajítani a kosarunkba a fagyasztott árut anélkül, hogy ellenőriznénk minőségét. Természetesen mielőtt fagyasztásra kerülnének a gyümölcsök, alapos minőségi ellenőrzésen esnek át, de azért nem árt, ha mi is ránézünk a portékára (már ha átlátszó csomagolásban van). Ne vegyük meg, ha deformált, törött, sérült, összefagyott, rosszul csumázott, romlástól elszíneződött vagy a csúcsán még zöld színű a gyümölcs. Részesítsük előnyben a hazai termelésű szamócát, ha megtehetjük!

Az aszmag serkenti az (ét)vágyat

Jó hír az afrodiziákumok kedvelőinek, hogy a szamóca aszmagjai (aprócska magjai) tele vannak cinkkel, mely jó hatással serkenti a nemi vágyat. Gondoljunk csak bele, hogy egy szamócán legalább 200 aszmag van...

FincsiKemencés fánk eperrel Kaldeneker György konyhájából. Recept itt.

Csecsemőknek azonban mértékkel és figyelemmel adjunk a friss földieperből, mert sokuknál allergiát, csalánkiütést idézhet elő. De jó alaposan megmosva és kissé meghámozva mindenki fogyaszthat néhány szemet.

Ki hol szedi a szamócát? Várjuk a hozzászólásokat!

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR