Mi lesz, ha a hibiszkusz idén nem a trópusokon tölti a telet?

Mi lesz, ha a hibiszkusz idén nem a trópusokon tölti a telet?

A hibiszkusz teleltetése és téli gondozása nem egyszerű feladat, ugyanis könnyen annyira legyengül a növény, hogy minden levele elsárgul tavaszra. Mit tehetünk?

Ha van olyan növény, amely képes trópusi hangulatot csempészni a kertbe, a hibiszkusz biztosan az. Míg a legtöbb területen a nyári hónapokban jól érzi magát a szabadban, a tél beköszöntével védenünk kell. A hibiszkusz teleltetése szerencsére gyerekjáték, elég nehéz elrontani. Lássuk hát lépésről lépésre!

Hibiszkusz

Mikor van szükség a hibiszkusz teleltetésére?

Ha olyan helyen élünk, ahol minden évben több mint pár napra 0 °C alá csökken a hőmérséklet, akkor a hibiszkuszt télen mindenképpen zárt térben kell tartanunk.

Hibiszkusz

Megfelelő hely a hibisztikusz téli tartásához

A hibiszkusz a benti teleltetést illetően nem válogatós. Ne feledjük, ha bent, zárt térben gondoskodunk a hibiszkuszról, a nyári, dúsan virágzó énje hamar elhalványul. Hacsak nincs egy verandánk vagy télikertünk, a hibiszkusz nagy valószínűséggel jócskán veszíteni fog szépségéből, mire eljön a tavasz. A legjobb, amit tehetünk, hogy olyan helyet keresünk neki, ahol a teleltetés alatt nincs útban, a hőmérséklet mindig 10 °C fölött van, kap némi fényt, és persze ahol nem felejtjük el időnként megöntözni.

A telelő hibiszkusz öntözése

A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejtenünk a hibiszkusz teleltetése kapcsán, hogy ezekben a hetekben a növény kevesebb vizet igényel, mint nyáron. Míg a rendszeres öntözés év közben elengedhetetlen része a hibiszkusz szokásos gondozásának, télen csak akkor öntözzük meg a földjét, amikor az száraz tapintású.

Ha ennél több vizet kap, károsodhat a gyökere. Ennek hatására pedig a növény levelei sárgulásnak indulhatnak.

A telelő hibiszkusz velejárója a sárga levél?

Amikor a hibiszkuszt télire behozzuk, számíthatunk arra, hogy leveleinek egy kisebb része megsárgul. Ez normális jelenség, nem a növény esetleges betegségét jelzi. Ha azt látjuk, hogy az összes levél lehullott, de az ágak egészségesek, élettel teliek, biztosak lehetünk benne, hogy a hibiszkusz teljes nyugalmi állapotba került. Ekkor érdemes áttennünk egy hűvös, sötét helyre, hogy ezzel segítsük a további "téli álmát".

Ezek miatt a sárga levelek miatt tanácsos egy félreeső helyet találnunk a telelő hibiszkuszfácskának. A teleltetés és a téli gondoskodás legnagyobb előnye, hogy a következő nyárra nagyobb és szebb növényünk lehet, mint amelyet üzletben vásárolhatunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR