Magvetés, dugványozás: így szaporítsuk a kedvelt hibiszkuszokat

Magvetés, dugványozás: így szaporítsuk a kedvelt hibiszkuszokat

Kerti vs. szobai.

Nagy virágok, ragyogó színek: a különböző hibiszkuszok nem véletlenül népszerű kerti (és szobai) növények. Amennyiben a hibiszkuszt szaporítani szeretnénk, többféle módszer áll a rendelkezésünkre. A télálló kerti mályvacserje (Hibiscus syriacus), amely jól ismert a kertekből, vegetatív módon szaporítható, ha a fajtajellemzőket pl. a virágok színét szeretnénk megőrizni. A próbálkozások előtt érdemes tudni, hogy a hibiszkuszok csak nagyon rosszul gyökeresednek.

A kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis)  nálunk általában szobanövényként ismert, de nyaranta a teraszon vagy a balkonon is jól érzi magát cserépben. Ezt a növényt legjobb fej- vagy szárdugvánnyal szaporítani.

Az óriás hibiszkusz, vagy más néven mocsári hibiszkusz (Hibiscus x moscheutos), amely viszonylag jól bírja a teleinket, vetőmaggal vagy dugványokkal keresztül is szaporítható.

hibiszkuszok szaporitasa 02

Szaporítás magvetéssel

Amennyiben a kerti hibiszkuszt magvetéssel szeretnénk szaporítani, ősszel össze kell gyűjtenünk a megszáradt, magokat tartalmazó terméseket. Sajnos nem minden évben hoz megbízhatóan szaporítóanyagot, csak a hosszú, meleg nyarak után. A magokat tároljuk hűvös, száraz helyen! Ezt követően, már márciusban elvethetjük őket üveg alá. A fagyveszély elmúltával a szabadba is vethetőek. Legalább 4-5 évbe telik, míg a növény az első virágait hozza. A mocsári hibiszkusz is szaporítható ily módon, utóbbi faj hamarabb borul virágba.

hibiszkuszok szaporitasa 03

A kerti hibiszkusz egyébként gyakran magát is elveti a kertben – az új növények virágszíne, formája azonban eltérhet az anyanövénytől. Ha nem jó helyen nőnek a magoncok, kora tavasszal óvatosan húzzuk ki őket, és ültessük át máshova.

hibiszkuszok szaporitasa 06

Szaporítás gyökeres dugványokkal

A kerti mályvacserje ún. gyökéroltott fajtáit, mint pl. a sötétpiros virágú ’Rubi’-t gyökérdugványokkal is szaporíthatjuk – ezek növekedése azonban általában gyengébb, mint az oltott példányoké. A művelethez vágjunk ősszel kb. ujjvastagságú darabokat a húsos gyökérből, és tegyük őket nedves tőzegbe. A gyökérdarabokat fagymentesen kell tárolni január-februárig. Ügyeljünk arra, hogy a gyökerek ne száradjanak ki teljesen ez idő alatt. Ezután vágjunk belőlük kb. 10 cm-es darabokat vízszintesen és helyezzük a közegre őket, majd nyomjuk be kb. 1-2 cm mélyre. Nincs szükség öntözésre, de tartsuk a közeget mérsékelten nedvesen. Neveljük őket hűvös, sötét helyen. Amint megerednek, állítsuk világos helyre a fiatal növényeket. Az erősen növekvő fajták késő tavasszal kiültethetők, a többiek maradjanak egy évig cserépben.

hibiszkuszok szaporitasa 05

Szaporítás fás dugvánnyal

A kerti mályvacserje télen az előző évi, fásodott hajtásokkal is szaporítható. A legjobb ezeket a hajtásokat ősszel, rögtön a lombhullás után levágni, és a ceruza hosszúságúra vágott hajtásokat egy árnyékolt, fűtetlen üvegházban nedves, enyhén savanyú, humuszos talajba dugni. A hajtások kb. 5-10%-a begyökeresedik tavaszra. A fagyok elmúltával ezeket már ki lehet a szabadba ültetni.

hibiszkuszok szaporitasa 04

Dugványokkal történő szaporítás

Alapvetően minden hibiszkuszfajtát lehet dugványokkal szaporítani. A hobbikertészek számára azonban ez a módszer csak a kínai hibiszkusz és az óriás hibiszkusz esetben javasolt. A kínai hibiszkusz dugványait tavasszal, röviddel a kihajtás után vágjuk. Ha a virágbimbók már jelen vannak a szárdarabon, távolítsuk el azokat. Az óriás hibiszkusz esetében a június az ideális hónap a dugványok szedésére.

Szaporítás nem fásodott fej- vagy szárdugványokkal történik. A kb. 10 cm hosszú hajtásokat enyhén karcoljuk meg a késsel az alapjuknál és mártsuk gyökereztetőporba. Ezután a dugványokat 3-asával helyezzük vetőtálcára, tenyésztőedénybe. A hajtások legjobban a min. 22 C°-os talajhőmérséklet mellett gyökeresednek. Ha jó az időzítés és elég meleg a közeg, akkor a hajtások kb. 3 hét alatt gyökereket fejlesztenek (az óriás hibiszkusz még gyorsabban).

A kínai hibiszkusz nem télálló, a fiatal növénykéket ezért minden esetben védenünk kell a fagytól, a házban nem túl hűvös helyen neveljük őket, esetleg fűtött üvegházban. Az óriás hibiszkuszt a házban teleltetés után ki lehet ültetni, de téli védelemre van szüksége.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR