Hull a füge a fáról... vajon mi okozza?

Hull a füge a fáról... vajon mi okozza?

Szomorú a kertész, ha nincs mit szüretelni.

A közönséges füge (Ficus carica) alacsony növésű gyümölcsfa, amelyet évszázadok óta ültetnek ízletes, zamatos terméséért. Megfelelő gondoskodás mellett a fügefa rendszerint bőven terem. A nem megfelelő környezeti körülmények, a különböző kártevők és betegségek hatására azonban lepotyoghatnak a fáról a még éretlen gyümölcsök. Az éretlen füge pedig sajnos ehetetlen, és a fáról leesve megérni sem fog már.

Vízhiány okozta stressz

A tartós szárazság miatt gyakran előfordul, hogy a fügefáról idő előtt lepotyognak a gyümölcsök. Szélsőséges esetben megtörténhet, hogy a fa egyáltalán nem is terem. A vízhiány további tünetei a sárgulás, az összepödörödött levelek és a korai levélhullás. Ha hosszabb ideig nem esik az eső, a kifejlett fügefát hetente-kéthetente bőségesen öntözzük meg. A fa töve köré leszórt vékony talajtakaró mulcsréteg segít nyirkosan tartani a talajt, miközben a konkurens gyomokat is elnyomja.

fuge eretlen 01

Túl sok műtrágya

A túlzott műtrágyázás, különösen, ha nitrogénben gazdag műtrágyáról van szó, okozhatja a gyümölcsök elégtelen érését. A gyümölcsök nem érnek be, és az idény végén satnyán és alulfejletten hullanak le a fáról. A fügefák esetén tehát nem szükséges a rendszeres műtrágyázás. A rendszeres tápanyag-utánpótlás konténerben nevelt, homokos talajba ültetett fügefák esetén javasolt, illetve azon fák esetén, amelyek évente nem nőnek 30 cm-nél többet.

Kártevők és betegségek

A különböző kártevők és betegségek hozzájárulhatnak a nem megfelelő gyümölcséréshez. A talajban lakó fonálférgek például mikroszkopikus kártevők, amelyek olyan tüneteket okozhatnak, mint a hervadás, levélsárgulás, apró gyümölcsök és a fa általános állapotának romlása. Bár a fonálférgektől nehéz megszabadulni, a nyári hónapokban csökkenthetjük a számukat, ha megöntözzük a talajt, majd átlátszó műanyag lapokat terítünk szét rajta. A műanyag lapokon át érkező forró napsütés végez a kártevőkkel. Rozsdagomba is megbetegítheti a leveleket és a gyümölcsöket. Megelőzhetjük, ha ügyelünk arra, hogy öntözéskor a növény leveleit ne érje víz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR