Metszés-óra (10/20): Tok a metszőollóhoz

Metszés-óra (10/20): Tok a metszőollóhoz

Metszőolló tokok, tartók, tárolás, rozsda.

Mit kezdjek a metszőollómmal, hova tegyem, amikor fűrészelnem kell, vagy a nagy ágvágó ollót használnám? Az egyszerű válasz, hogy az olló ilyenkor tokba való, de előbb leírom azt, hogy hova ne tegyük.

 

Soha ne tegyük pengékkel előre a zsebünkbe, mert nincs olyan erős zseb, amely ne lyukadna ki az olló hegyétől. Soha ne tegyük fordítva, azaz nyéllel előre a zsebünkbe, mert ezt ugyan bírni fogja egy darabig az erősebb textil, de amikor a pengéknél fogva kivesszük az ollót, akkor belevághat a kezünkbe. Velem is ez történt, miközben bemutattam a videón az elkerülendő helyzetet. Fájdalmas, és nehezen gyógyul.

Használjunk tokot! Készíthetjük magunk is bőrből, erős textilből, műanyag palackból. A lényeg az, hogy ne az olló hegye támaszkodjon a tok aljára, hanem az olló legvaskosabb része szoruljon meg a tok közepén. Ilyenek a gyári tokok is. A kedvencem egy egyszerű bőrtok, fölül tágas nyílással, alul egy szűkkel. Az alsó nyílás a metszéskor óhatatlanul belehulló ágdarabokat, fűrészport engedi kihullani. Egyszerűen zsebre szoktam vágni a tokot és benne az ollót, de a tok hátoldalán van egy bújtató, amivel az övemre is fűzhetném. Amikor esősebb országban dolgoztam, ahol minden nap szitál-csepereg egy kicsit, akkor egy alul lyukas kemény műanyag tokot használtam, mert az nem ázik át. Száraz hazánkban a bőrtokok is megteszik, és sokkal elegánsabbak. Igényesebb tokokat is árulnak, a hátoldalon övcsipesszel, tágas övbújtatókkal, külön rekeszekkel a késnek, kacornak, tollnak. Akinek még ez is kevés, annak ajánlom az ácsmesterek által használt deréktáskát, abban az olló, a fűrész, a kések, a kesztyű és még a sebtapasz is elfér.

A használaton kívüli ollóról is illik gondoskodni, száraz helyen, csupaszon vagy kiszárított tokban kell tárolni. Sajnos a minőségi metszőollók nem rozsdamentesek, mert rozsdamentes acélból nem lehet a kívánt szilárdságú pengéket előállítani. Vagy fordítva fogalmazva, a nagy keménységű pengék szénacélból készülnek, azaz nedvesen rozsdásodnak. Egy mikron vastagságú rozsda ugyan nem árt ezeknek a szerszámoknak, de szebbek olajosan és rozsdátlanul.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?