Metszés-óra (10/20): Tok a metszőollóhoz

Metszés-óra (10/20): Tok a metszőollóhoz

Metszőolló tokok, tartók, tárolás, rozsda.

Mit kezdjek a metszőollómmal, hova tegyem, amikor fűrészelnem kell, vagy a nagy ágvágó ollót használnám? Az egyszerű válasz, hogy az olló ilyenkor tokba való, de előbb leírom azt, hogy hova ne tegyük.

 

Soha ne tegyük pengékkel előre a zsebünkbe, mert nincs olyan erős zseb, amely ne lyukadna ki az olló hegyétől. Soha ne tegyük fordítva, azaz nyéllel előre a zsebünkbe, mert ezt ugyan bírni fogja egy darabig az erősebb textil, de amikor a pengéknél fogva kivesszük az ollót, akkor belevághat a kezünkbe. Velem is ez történt, miközben bemutattam a videón az elkerülendő helyzetet. Fájdalmas, és nehezen gyógyul.

Használjunk tokot! Készíthetjük magunk is bőrből, erős textilből, műanyag palackból. A lényeg az, hogy ne az olló hegye támaszkodjon a tok aljára, hanem az olló legvaskosabb része szoruljon meg a tok közepén. Ilyenek a gyári tokok is. A kedvencem egy egyszerű bőrtok, fölül tágas nyílással, alul egy szűkkel. Az alsó nyílás a metszéskor óhatatlanul belehulló ágdarabokat, fűrészport engedi kihullani. Egyszerűen zsebre szoktam vágni a tokot és benne az ollót, de a tok hátoldalán van egy bújtató, amivel az övemre is fűzhetném. Amikor esősebb országban dolgoztam, ahol minden nap szitál-csepereg egy kicsit, akkor egy alul lyukas kemény műanyag tokot használtam, mert az nem ázik át. Száraz hazánkban a bőrtokok is megteszik, és sokkal elegánsabbak. Igényesebb tokokat is árulnak, a hátoldalon övcsipesszel, tágas övbújtatókkal, külön rekeszekkel a késnek, kacornak, tollnak. Akinek még ez is kevés, annak ajánlom az ácsmesterek által használt deréktáskát, abban az olló, a fűrész, a kések, a kesztyű és még a sebtapasz is elfér.

A használaton kívüli ollóról is illik gondoskodni, száraz helyen, csupaszon vagy kiszárított tokban kell tárolni. Sajnos a minőségi metszőollók nem rozsdamentesek, mert rozsdamentes acélból nem lehet a kívánt szilárdságú pengéket előállítani. Vagy fordítva fogalmazva, a nagy keménységű pengék szénacélból készülnek, azaz nedvesen rozsdásodnak. Egy mikron vastagságú rozsda ugyan nem árt ezeknek a szerszámoknak, de szebbek olajosan és rozsdátlanul.

A sorozat írója és főszereplője Bálint János, kertészmérnök. A videókat Bálint András készíti, egy fixoptikás fényképezőgéppel. A 20 videó támogatója a Hermes Áfész, aki fantáziát lát a kertészeti ismeretek terjesztésében.

A Metszés-óra részei:

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR