Hogyan fékezzük meg a túl magasra növő gyümölcsfát?

Hogyan fékezzük meg a túl magasra növő gyümölcsfát?

Ha visszavágjuk a hajtásokat, hamarosan még jobban megnőnek. Pedig van megoldás!

Aki gyümölcsöt akar szedni, nem szeretné, hogy az égig érjen a kerti gyümölcsfája. Egyes fák viszont szeretnek felfelé nőni, és nagyon nehéz őket megfékezni; ugyanis ha metszéskor levágjuk a legmeredekebben felfelé álló vesszőket, akkor azok mindennél erősebben kezdenek növekedni, persze megint csak felfelé. Mit tehetünk? A megoldás a videóban hallható:

 

Az erős alanyon lévő, erős növekedésű almafajtát egyedül csak a metszőollóval, utólag már nem lehet kordában tartani. A sok termés viszont valamennyire fékezné a fa növekedését, ezért ilyen esetben meghagyjuk a vesszőket teljes hosszukban, és csak enyhe ritkítást végzünk a túl sűrű korona részeken.

A termés majd kellően megterheli a felfelé álló vesszőket és egyrészt lehúzza majd őket, másrészt gyengébb növekedést eredményez. Tehát ezzel elérjük, amit szeretnénk: nem nő az égbe a gyümölcsfa.

Hogy mennyit hagyjunk meg a teljes hajtásból? Milyen rügyet válasszunk? Melyik rügyből lesz virág és miből nő csak hajtás? A metszés mesterfogásai mindenki által könnyen elsajátíthatók a 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató videótanfolyamról.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR