Hogyan fékezzük meg a túl magasra növő gyümölcsfát?

Hogyan fékezzük meg a túl magasra növő gyümölcsfát?

Ha visszavágjuk a hajtásokat, hamarosan még jobban megnőnek. Pedig van megoldás!

Aki gyümölcsöt akar szedni, nem szeretné, hogy az égig érjen a kerti gyümölcsfája. Egyes fák viszont szeretnek felfelé nőni, és nagyon nehéz őket megfékezni; ugyanis ha metszéskor levágjuk a legmeredekebben felfelé álló vesszőket, akkor azok mindennél erősebben kezdenek növekedni, persze megint csak felfelé. Mit tehetünk? A megoldás a videóban hallható:

 

Az erős alanyon lévő, erős növekedésű almafajtát egyedül csak a metszőollóval, utólag már nem lehet kordában tartani. A sok termés viszont valamennyire fékezné a fa növekedését, ezért ilyen esetben meghagyjuk a vesszőket teljes hosszukban, és csak enyhe ritkítást végzünk a túl sűrű korona részeken.

A termés majd kellően megterheli a felfelé álló vesszőket és egyrészt lehúzza majd őket, másrészt gyengébb növekedést eredményez. Tehát ezzel elérjük, amit szeretnénk: nem nő az égbe a gyümölcsfa.

Hogy mennyit hagyjunk meg a teljes hajtásból? Milyen rügyet válasszunk? Melyik rügyből lesz virág és miből nő csak hajtás? A metszés mesterfogásai mindenki által könnyen elsajátíthatók a 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató videótanfolyamról.

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

Az egyes gyümölcsfákat külön-külön is bemutató tanfolyam célja, hogy a kertészkedők egy életre elsajátíthassák a metszés tudományát. Ezzel pedig szebb és több gyümölcsre tegyenek szert a jövőben.

Az online tanfolyamra (videó és írott útmutató) a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni. Részletes információkért kattintson ide, nézze meg a bemutató oldalt >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?