Már hazánkban is megjelent a rettegett füge-levélbolha

Már hazánkban is megjelent a rettegett füge-levélbolha

Segítsük a feltérképezést!

Egyre többen nevelnek a kertjükben fügét, ami a klímaváltozásnak köszönhetően jól megtalálja helyét hazánkban is. A meleg, hosszú nyarak kedveznek a növény növekedésének, a termések beérésének.

Ahogy az lenni szokott, a megtelepedő növényeket a károsítók is követik. 2022-ben jelezték először hazánkból is a füge-levélbolhát Pécsett, Harkányban, Komlón, Siklós–Máriagyűdön és Hévízen. A megjelenése nem okozott meglepetést, mivel már 10 éve jelentették Újvidékről és folyamatosan húzódik észak felé a kártevő.

A füge-levélbolha (Homotoma ficus) a mediterrán területeken elterjedt károsító. Ez a levélbolha kifejezetten a fügén fordul elő, tudomásunk szerint csak azt károsítja. A levélbolha csápja robusztus, hosszú szőrökkel borított. Szintén erős szőröket figyelhetünk meg az enyhén hajlított alakú elülső szárnyak erei mentén, míg a szárny szélein, az erek végein sötét, barnás foltok is láthatóak.

A 3-4 mm nagyságú, sárgásbarna színű, hártyásszárnyú bolhák, és a 2-2,5 mm zöld színű lárváik a leveleken, annak mindkét oldalán szívogatják a növény nedvét. Megfigyelések szerint a fagymentes helyen teleltetett fügéknél még télen is aktívak és gyorsan felszaporodnak. A szabadban teleltetett fügéknél viszont csak tavasszal bukkannak fel.

A kártétele nem feltűnő, nem rág, nem sző hálót, a szívogatása sem okoz látható kárképet. Jelenleg úgy tudjuk, hogy a gyümölcsön nem, csak a levélen szívogat. Amikor azonban nagy mennyiségben felszaporodik, további problémákat okoz a másodlagosan megjelenő kártevők, kórokozók miatt is.

A védekezésre elviekben bármilyen levéltetvek, illetve levélbolhák elleni permetszer hatásos lehet, de nincs a fügére engedélyezett növényvédő szer forgalomban. Indokolt esetben, erős fertőzésénél a gyümölcsfélékre engedélyezett szerek – körültekintéssel – felhasználhatók.

A faj elterjedésének feltérképezésével kapcsolatban Medve Zsolt, a Farmosi fügés ember felhívást tett közzé. Arra kér mindenkit, aki találkozik ezzel a kártevővel, az fotózza le, és írjon egy e-mailt a fugesember[KUKAC]gmail[PONT]com címre, csatolja hozzá a képeket és nevezze meg a települést, ahol a fertőzött növényt találta.

Bevezető kép: Fugesember.hu

További információ: Fugesember.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR