Mit csinálj most a fokhagymával? – Betakarítás, szárítás, tárolás lépésről lépésre

Mit csinálj most a fokhagymával? – Betakarítás, szárítás, tárolás lépésről lépésre

Ha július, akkor eljött az ideje, hogy a földből végre napvilágra kerüljön az egyik legillatosabb és legsokoldalúbb kerti növény: a fokhagyma. De a munka itt még nem ér véget – sőt, most jön csak a java! A helyes betakarítás, szárítás és tárolás nagyban befolyásolja, meddig tartható el és meddig marad aromás a termésed. Lássuk, hogyan csináld jól – és mikor gondolkodhatsz már a jövő évi dughagymán is!

Mikor szedd fel? – A levelek elárulják

A fokhagyma akkor érett a felszedésre, amikor a levelek alsó kétharmada megsárgult vagy elszáradt, a felső harmad még zöld. Ne várj addig, míg teljesen elszárad, mert akkor már széteshet a fej, és nem lesz jól tárolható. Egy ásóvillával óvatosan alányúlva emeld ki a földből, ne húzd kézzel – könnyen megsérülhet.

mit csinalj fokhagymaval 04

Szárítás – A siker kulcsa

A frissen felszedett fokhagyma még nedves, és ha nem szárítod megfelelően, könnyen megpenészedik vagy megrohad. Rázd le róla a földet (de ne mosd le!), és szellős, árnyékos helyre terítsd ki vagy lógasd fel fejjel lefelé. Ideális esetben 2–3 hétig szárad, mire kívülről is száraz tapintású és zörgős lesz.

mit csinalj fokhagymaval 02

Tárolás – fonni vagy nem fonni?

Ha a fokhagymád szára még elég rugalmas, akkor fűzhetsz belőle dekoratív fokhagymakoszorút – így szellősen, esztétikusan tárolhatod. De ha már túl száraz, egyszerűen vágd le a szárát és tedd hűvös, száraz, sötét helyre (pl. szellőző rekeszes faládába). A lényeg: ne érje nedvesség és napfény.

mit csinalj fokhagymaval 03

És mi legyen a legszebbekkel?

A legnagyobb, egészséges, szorosan zárt fejű fokhagymákból érdemes jövőre is ültetni. Jelöld meg ezeket most és tárold őket külön – vetőmagnak is a legjobb minőséget válaszd!

mit csinalj fokhagymaval 05

Ha jól bánsz vele, egész évben hálás lesz

A fokhagyma nem igényel sokat, de amit kér, azt most kell megadnod neki. Egy kis gondosság most, és egész évre ellát friss, erőteljes ízzel – vagy épp újabb, szép terméssel jövő tavasszal!

Korábban írtunk róla: