Ha fokhagymára van szükséged, csak kibontod.
A fokhagymakrém sokoldalúan és gyorsan felhasználható, segítségével egy-egy étel elkészítésekor munkát és időt takaríthatunk meg. Persze ha házilag állítjuk elő, ugyanúgy rá kell szánnunk mindkettőt a fokhagyma tisztítására, csak épp tehetjük ezt akkor, amikor épp ráérünk és nem akkor, amikor sürget például az ebéd vagy a vacsora elkészítése.
Boros Tímea mindössze fokhagymát, sót és citromsavat használ hozzá, a következőkben megtudhatjuk, hogyan.
"Idén próbáltam ki először, de azóta már többször is készítettem fokhagymakrémet. A fokhagymát a kertben termeljük, ha nincs annyi vagy kisebbek, akkor háztól szoktam vásárolni.
Hozzávalók:
- 1 kg pucolt, tisztított fokhagyma,
- 20 dkg só,
- és hogy a színét megtartsa, egy kevés citromsav.
Így készül:
Az elkészítéséhez a két kezemre, egy aprítógépre (akinek nincs, fokhagymanyomó is megfelel, csak azzal lassabb) és tisztára mosott üvegekre van szükség. A fokhagymát aprítjuk, sóval és citromsavval keverjük, majd üvegekbe töltjük.
Készítés közben leginkább arra kell figyelni, hogy ne nyúljon az ember a szemébe. Viccet félretéve, a tisztaság a lényeg.
A mennyiség, amit készítek, attól függ, hogy a 7 éves kislányom és a baba mellett mennyi időm van, mert azért a pucolás elég időigényes.
Sokáig eláll, a só tartósítja, a lényeg a tárolásában, hogy ne érje nap, és ne legyen meleg. Például egy spájz tökéletes!
Bármibe használható, pörköltbe, lángoshoz, pirítósra, amire éppen kívánjuk!"