Pácolva, tejben, erjesztve: együnk minél több fokhagymát az egészségünkért

Pácolva, tejben, erjesztve: együnk minél több fokhagymát az egészségünkért

Természetes antibiotikum.

A fokhagyma a házipatika legfontosabb eleme, természetes gyógyhatása miatt régóta ismeri és fogyasztja az emberiség. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, egyfajta természetes antibiotikum. Pozitív hatással bír a vérkeringésre, a koleszterinszintre, de a felső légúti megbetegedésekkel szemben is jótékony hatású. Érdemes télen az étrendünkbe beépíteni!

A legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, például kenyérre téve, de jellegzetes erős illata és íze miatt ezt sokan nem szeretik. Ilyenkor egy kis petrezselyem rágcsálása segíthet semlegesíteni az illatot. Emellett pedig felhasználhatjuk a főzés során, de készülhet belőle például fermentált fokhagyma is, amely már kevésbé karakteres ízű és illatú.

fokhagymat egeszsegunkert 03

Fermentált fokhagyma

A fermentált fokhagyma készítéséhez töltsünk meg egy lekvárosüveget megpucolt fokhagymagerezdekkel. Óvatosan melegítsünk fel magas minőségű mézet és töltsük tele vele az üveget. Hagyjuk nyitva (könnyű konyharuhával lefedve) és közben rendszeresen keverjük meg. Nagyjából 2 hónap alatt a fokhagyma elveszti a csípősségét és minél tovább áll, annál sötétebb lesz a színe. Az így kapott fokhagymát szószok, saláták, levesek ízesítésre is használhatjuk.

fokhagymat egeszsegunkert 02

Fokhagymás tej

A mézes tej sokak számára ismert a köhögés, nátha és rekedtség csillapítására. Ízesíthetjük fokhagymával is, ehhez 4 fokhagymagerezdet nyomjunk össze és keverjük el 2 dl tejben. Hagyjuk néhány percig főni a tejet, majd némileg hűtsük le. Aki szeretné, mézzel ízesítheti. A legjobb, ha még melegen megisszuk lefekvés előtt.

Pácolt fokhagyma

Nagyon gyorsan és egyszerűen készíthetünk pácolt fokhagymát. Ehhez főzzünk fel 125 ml ecetet és 125 ml vizet 250 ml fehérborral, majd tegyünk bele 500 g pucolt fokhagymát, 2 babérlevelet, 1 evőkanál cukrot, és sót, borsot, illetve ízlés szerint friss kakukkfüvet, rozmaringot. Hagyjuk mindezt 10 percig főni, majd töltsük még forrón csavaros üvegbe.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR