Mit mutatnak a temető és sírkert növényei?

Mit mutatnak a temető és sírkert növényei?

Halottak napján, amikor kilátogatunk a temetőbe, eszünkbe juthat az is, hogy a sírok környezetébe szép növényeket ültessünk. Ez még most sem késő, úgyhogy szeretném néhány fontos szempontra felhívni a figyelmet.

A következő napokban sokan fogják felkeresni a temetőket, hogy elhunyt szeretteik sírját virágokkal díszítsék vagy a sírra növényeket ültessenek.

Erre a célra leginkább azok alkalmasak, amelyek sokáig díszítenek és viszonylag kevés gondozást, öntözést, téli védelmet igényelnek. Az örökzöldek - az élet örökkévalóságának szimbólumai - valószínű ezért találkozunk a legtöbb sírkertben számos fajtájukkal.

Örökzöldek

A sírkert hangulatának az oszlopos növekedésű tuja, a tiszafa és a rakéta-boróka jól megfelel, de lehet ültetni kisebb koronát nevelő, szomorú, azaz csüngő ágú rózsafácskát, fűzfát, mogyorót is. A csüngő koronaforma, az elmúlás fájdalámát, szomorúságát szimbolizálják.

A nem kőlappal fedett sírokra telepíthet a hozzátartozó kövirózsát, varjúhájat, kövérkét (Pachysandra), elfekvő borókát, tuját vagy törpefenyőt (Pinus mugo).

Tartósan és szépen díszíti a sírt a borostyán (Hedera), a gondosan nyírt puszpáng-sövény (Buxus sempervirens) vagy a talajtakaró rózsabokor is. Hosszú évekig kitart, és szépen díszíti az árnyékos helyeket az árnyékliliom (Hosta) és a bőrlevél (Bergenia) is.

Bőrlevél

Ha most árvácska, nefelejcs, százszorszép palántát ültetünk, akkor a tél végétől a nyár elejéig virágos lesz a sírhant.

Sírdíszítésre ajánlott évelők:

sárga cickafark (Achillea filipendulina), sziklai ternye (Alyssum saxatile), csillag őszirózsa (Aster amellus), bőrlevél (Bergenia sp.), madárhúr (Cerastium tomentosum), deres csenkesz (Festuca pallens), tűzeső (Heuchera), árnyékliliom (Hosta sp.) varjúháj fajok (Sedum), kövirózsa (Sempervivum), meténg (Vinca sp.)

Sírdíszítésre ajánlott cserjék, fás szárúak:

puszpáng (Buxus sempervirens), madárbirs (Cotoneaster), erika (Erica carnea), borostyán (Hedera helix), oszlopos vagy terülő borókák (Juniperus sp.), törpefenyő (Pinus mugo), cipruska (Santolina), pálmaliliom (Yucca), spírea (Spirea bumalda), gyömgyvirágcserje (Deutzia), babérmeggy (Laurocerasus), levendula, zsálya, mahónia

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR