Mitől lesz a paradicsomnak zöld gallérja és hogyan kerülhetjük ezt el?

Mitől lesz a paradicsomnak zöld gallérja és hogyan kerülhetjük ezt el?

Túl sok napsütés vagy víz.

A paradicsom zöldgallérosságának vagy zöldtalpasságának nevezik azt, amikor a bogyó kocsány körüli része zöld vagy sárga marad annak ellenére, hogy a többi rész érett, piros. A jelenség nem csak esztétikai probléma, hanem a minőséget is rontja.

A zöldgalléros paradicsom nem utóérő. A termés kemény, ízetlen ezeken a területeken, bár a fogyaszthatóságot nem befolyásolja az éretlen rész, érdemes kivágni.

A leggyakrabban a növény külső, erősen napsütötte részein fejlődő bogyóknál figyelhető meg zöldesség, főként szezon végén. Ez nem betegség, hanem egy élettani zavar az érési folyamatban, a nem optimális időjárási és termesztési körülmények folyománya.

A leggyakoribb okok a következők:

  • túl erős napsütés és túlmelegedés (30 °C feletti hőmérséklet),
  • erős hőmérséklet-ingadozás,
  • túlöntözés, pangó víz,
  • nitrogén-túladagolás,
  • kálium- és magnéziumhiány,
  • túl erős lecsípés vagy visszavágás.

Amikor a paradicsom már zöldgalléros, nem lehet megmenteni a helyzetet. Ezért a következő szemeknél kell megelőznünk a kialakulását, mégpedig úgy, hogy a növekedéshez és éréshez szükséges optimális feltételekről gondoskodunk.

Ezt tehetjük megelőzésként:

  • nyáron a paradicsomot délig enyhén árnyékoljuk,
  • a növények álljanak szellősen, hogy ne forrósodjanak fel,
  • tegyük a keleti vagy nyugati házfal mellé a növényeket, semmiképp se déli fekvésű falhoz,
  • egyenletesen és ne túl sokat öntözzük (ideális korán reggel vagy este, kb. mindig ugyanabban az időben),
  • kerüljük a pangó vizet,
  • ne vágjuk, csípjük túl erősen vissza a növényt,
  • tápozzunk lehetőleg természetes trágyákkal és ügyeljünk az arányokra, ne adagoljuk túl a nitrogént,
  • ellenőrizzük a talaj pH-ját, ne legyen 6 alatt, az ideális a 7 körüli érték, a semleges vagy enyhén lúgos közeg,
  • válasszunk inkább kisbogyójú, világosabb fajtákat, ezek kevésbé hajlamosak a zöld gallérra.

Korábban írtunk róla: