Poloska, fitoftóra: megehetjük-e a károsított paradicsomot?

Poloska, fitoftóra: megehetjük-e a károsított paradicsomot?

Mentsük meg a zöldet.

A paradicsomon számtalan kórokozó és kártevő jelenhet meg, különféle tüneteket idéznek elő. Addig, amíg a bogyókon nem jelennek meg kemény részek vagy barnás foltok, akár fogyaszthatjuk is a termést.

Megoldást jelenthet az is, ha gyorsan leszedjük a paradicsomszemeket, mielőtt odavész a termés. A zöld paradicsom is használható, például finom chutney készülhet belőle. Vagy hagyhatjuk egyszerűen utóérni: ehhez az egész fürtöt vágjuk le, tegyük először újságpapírba, majd egy műanyag zacskóba, amire lyukat vágunk, és tároljuk meleg helyen.

karositott paradicsomot megehetjuk e 03

Alternatív lehetőségként a paradicsomokat egy korábban beöntözött római tálban is utóérlelhetjük. Egy almát érdemes melléjük tennünk, felgyorsítja a folyamatot, így a szemek gyorsan bepirosodnak.

karositott paradicsomot megehetjuk e 02
Thomas Quine

Az utóbbi években rengeteg gondot jelentenek a paradicsomon megjelenő vándorpoloskák. A poloskaszívogatás hatására a paradicsom héja keménnyé válik és kellemetlenül viaszosnak, ragadósnak érezzük. A rovarok emésztőnedvet bocsájtanak a növénybe és az elfolyósodó szöveteket szívogatják. Hatására a paradicsom termésén barna foltok alakulnak ki, rothadás kezdődik. A termés nem érik be, torzul, piaci értéke romlik. A besüllyedő, fakó foltok a szúrás helye körül is már rontják a minőséget, de a legtöbb esetben a paradicsom így ehetetlen, ráadásul szennyezett a bűzmirigyek váladékával, ürülékkel és jellegzetesen poloskaszagú is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR