Neveljünk paradicsomot az erkélyen egy cserépben

Neveljünk paradicsomot az erkélyen egy cserépben

Legyen saját terményünk!

Nem kell hatalmas veteményes a saját terméshez, a paradicsom például akár az erkélyen vagy a teraszon is nevelhető. Erre a célra érdemes balkonparadicsom fajtát (pl. Aztek, Balkon Star, Tiny Tin vagy Bajaja) választani.

A paradicsom nagy fogyasztó, sok tápanyagra van szüksége annak érdekében, hogy nyáron gazdagon teremjen. Nagy cserépbe ültessük, a karó mellett nevelt fajták még nagyobb, min. 20 literes edényt igényelnek, a bokrosak valamivel kisebb, 8-15 literes edényben is termeszthetők. Minél kisebb edényt választunk, annál nehezebben ér el a növény egy megfelelő magasságot és annál kevesebb paradicsom lesz rajta.

paradicsomot erkelyen cserepben 03

Azért, hogy a cserépben ne álljon meg a víz, hanem jól elfolyjon, elengedhetetlen a megfelelő vízelvezetés. Ezért ajánlatos agyaggolyócskákat tenni a cserép aljára. A paradicsom természetes módon mélyen gyökerezik, ezért a cserép ne széles, hanem inkább mély legyen.

A minőségi föld különösen fontos, mert a paradicsomnak sok tápanyagra van szüksége. Kifejezetten paradicsomtermesztésre ajánlott földet vegyünk! Érdemes komposzttal dúsítanunk, ehhez 1:1 arányban keverjünk komposztot a közeghez. A biokertészek esküsznek a csalánlére: a durván feldarabolt csalánt beáztatva nitrogén szabadul fel, 5 héttel az ültetést követően kéthetes gyakorisággal kezelhetjük a folyékony szerves trágyával a növénykéket.

paradicsomot erkelyen cserepben 02

Amennyiben palántákat vásárolunk, azokat egy kicsit mélyebbre kell ültetni, mint ahogy az eredeti cserepükben elhelyezkedtek. Az alsó levélpárt csípjük le és addig töltsük fel földdel a cserepet, így jobban begyökeresedik a növény.

A paradicsom igen érzékeny az öntözésre, rendszeres locsolást kíván. A vizet a gyökérhez és ne a levelekre öntsük, mert utóbbi esetben könnyen felüthetik a fejüket a gombás betegségek.

A paradicsom melegkedvelő, igényli a napsütést, ezért szabadföldbe csak május közepén tegyük. Túl sok közvetlen nap égést okozhat, az erősebb szél pedig eltörheti, ezért érdemes karózni is a növényt.

A paradicsom nyáron kezdi érlelni a terméseit és optimális körülmények között akár egészen az első fagyokig szüretelhetjük.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR