Metszés előtt vizsgáljuk meg a rügyeket!

Metszés előtt vizsgáljuk meg a rügyeket!

A virágrügyek tél végén és tavasszal is károsodhatnak, ha az ősz nem kedvez a rügyek beérésének. Az enyhe tél eleji napok csökkentik a rügyek télállóságát és ellenállóképességét.

Az enyhe napokon nagyon sok kertben már csattog a metszőolló, igaz, hogy inkább csak az idős fák ritkító és a fiatal gyümölcsfák alakító metszésével foglalkoznak a szorgalmas kertművelők. És ez így van helyesen, mert amilyen sürgős a ritkító és alakító metszés, annyira nem szabad elsietni a szőlő és az őszibarack termőmetszését.

A virágrügyek ugyanis még a tél végén is károsodhatnak, különösen, ha az ősz nem kedvez a rügyek tökéletes beérésének, az enyhe tél eleji napok csökkentik a lappangó élettevékenységet, a tápanyagkészletet és az ellenállóképességet.

Szélsőséges eset

Mielőtt a metszéshez hozzáfogunk, feltétlenül győződjünk meg a rügyek épségéről. Ha például a szőlővesszők alsó - esetleg befedett - rügyei kipállottak volna, akkor a szokásosnál hosszabb termőcsapot hagyjunk. Ha viszont az őszibarack termővesszőinek már a tövén bőséges rügyberakódást észlelünk, és a rügyeket egészségesnek is találjuk, akkor fölösleges túl hosszú termővesszők meghagyásával indokolatlanul megterhelni a fákat.

Itt minden rendben

A rügyek épségének vizsgálatára egy közvetett és egy közvetlen módszert javaslunk. A fák, illetve szőlőtőkék különböző részeiről vágjunk le egészséges, jól beérett termővesszőket és azokat állítsuk vízzel telt edénybe. Szobahőmérsékleten az őszibarackvesszők már 5-6 nap múlva bimbózni kezdenek és rövidesen virágba borulnak, a szőlővesszőkön pedig mintegy két hét múlva fakadnak ki a rügyek, megmutatva, hogy hány százalékuk vészelte át károsodás nélkül a téli hónapokat.

A másik módszer még gyorsabb tájékozódást tesz lehetővé. A kiválasztott vesszők rügyeit középen, hossztengelyük mentén, a vessző hosszával párhuzamosan metsszük át éles késsel vagy zsilettpengével. A rügyet szétnyitva megfigyelhetjük az őszibarackvirág, illetve a szőlő hajtáskezdeményét. Ha a rügy belső állománya zöld vagy zöldessárga, akkor a rügy ép és termés fejlesztésére alkalmas. Ha viszont a rügy belseje teljesen vagy a tövénél megfeketedett, akkor abból virág vagy hajtás már nem fejlődhet, a rügy elfagyott.

Az idejében és gondosan végzett rügyvizsgálat biztos támpontot nyújt ahhoz, hogy a metszéssel szabályozzuk a termés mennyiségét és ezzel közvetve annak minőségét is.

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR