Nincs virág a gardéniámon! Hogyan érjem el, hogy legyen?

Nincs virág a gardéniámon! Hogyan érjem el, hogy legyen?

Hibakeresés, majd hibaelhárítás – csak ez lehet a megoldás!

A gardénia a növénybarátok egyik nagy kedvence, ami teljesen érhető, ha csak egyetlen pillantást is vetünk a fényes, bőrszerű levelekre és az édes illatú, fehér virágokra. Ez az egzotikus hangulatot árasztó, nálunk leginkább szobanövényként tartható, fás szárú kis cserje több szempontból igencsak kényes. Esetenként például elég nehéz megmondani, miért is nem akar virágba borulni. Ha tehát a gardéniánk nem virágzik, ennek több oka is lehet. Az alábbiakból kiderül, melyek a leggyakoribbak és mit tehetünk ellenük.

gardenia nem viragzik 03

Nem akar a gardéniám virágozni

Ha nincs a gardénián virágbimbó, az első teendő a hibakeresés, azaz annak meghatározása, egészen pontosan mi az oka a várva-várt virágzás elmaradásának.

Szakszerűtlen metszés

Ha elmarad a gardénia virágzása, ennek oka gyakran az adott szezonban túl későn elvégzett metszés. A gardéniát elvirágzás után, nyáron metsszük meg, még elég időt hagyva a növénynek arra, hogy újabb bimbókat tudjon hozni. Ha túl későre időzítjük a metszést, a művelet végeredményeként a kialakulóban lévő olyan hajtás- és bimbókezdeményeket is eltávolítjuk, amelyek már a következő idényre fejlődtek volna ki. Ne feledjük, hogy néhány fajta kétszer is virágzik ugyanazon vegetációs időszak alatt.

gardenia nem viragzik 02

A bimbók lehullása

Ha a bimbók elkezdenek kifejlődni, madjd még virágnyílás előtt lehullanak a növényről, ez valószínűleg a kedvezőtlen környezeti feltételek miatt következik be. Gondoskodjunk arról, hogy a növény elég napfényhez jusson, lehetőleg a délelőtti órákban, majd félárnyékban hűsöljön a forró délutáni órákban. A gardénia a jó vízelvezető, savas kémhatású talajt kedveli, amelynek pH-értéke 6,0 alatt van. A nem megfelelő pH-értékkel rendelkező talaj is bűnös lehet tehát abban, ha elmarad a gardénia virágzása.

Szélsőséges időjárási körülmények

A szélsőséges hőmérsékleti értékek, a kánikulai meleg vagy éppen a dermesztő hideg is akadálya lehet a virágbimbók kialakulásának, illetve a fejlődő bimbók lehullásának. Érdemes tudnunk, hogy a gardénia virágzásához az ideális hőmérsékleti tartomány a nappali órákban 18-21°C, míg éjszaka 15-17°C.

gardenia nem viragzik 04

Tápanyaghiány

Célszerű a gardéniát tavasszal tápoldatoznunk. A legjobb, ha kifejezetten gardéniák, rododendronok, azáleák, illetve más, a savanyú közeget kedvelő növények számára kifejlesztett tápszert alkalmazunk. A tápoldatozást körülbelül hat héten keresztül folytassuk, hogy a növény biztosan elegendő tápanyaghoz jusson a virágzás érdekében.

Kártevők

Egy-egy súlyos rovarfertőzés is hibás lehet a virágzás elmaradásában. A gardénia hajlamos többek között a takácsatkák, levéltetvek, pajzstetvek és viaszos pajzstetvek támadására, amelyek ellen általában eredményesen felléphetünk megfelelő rovarölő permet ismételt használatával.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR