Nyáron kinn, télen benn – hogyan szoktassuk vissza a szobanövényeinket?

Nyáron kinn, télen benn – hogyan szoktassuk vissza a szobanövényeinket?

Szobanövényeink egy része a nyarat a szabadban tölti, télire azonban újra be kell hoznunk azokat a lakásba. A kérdés: hogyan szoktassuk őket vissza a beltéri viszonyokhoz?

Sok növénybarát azt a jól bevált gyakorlatot követi, hogy a szobanövényeit nyáron a szabadban helyezi el. Így a növények több napfényhez és friss levegőhöz jutnak. De mivel a legtöbb szobanövény valójában trópusi klímáról származik, amikor az időjárás hidegre fordul, vissza kell hoznunk azokat a lakásba.

A növényeknek a téli hónapokra való visszaköltöztetése nem is annyira egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Nem szimplán arról van szó, hogy a cserepüket az egyik helyről egy másikra pakoljuk. Van néhány el nem hanyagolható, fontos lépés, amelyeket ajánlatos követnünk a visszaszoktatás során. Mindenekelőtt azért, hogy megkíméljük a növényeinket egy esetleges sokkhatástól. Lássuk, hogyan történik mindez!

szobanoveny tel visszaszoktatas 02

Mielőtt behoznánk a szobanövényeinket télire

Az egyik leggyakoribb probléma, ami a szobanövények visszaköltöztetése kapcsán felmerül, hogy nemkívánatos kártevőket is behurcolunk velük az otthonunkba. Éppen ezért alaposan vizsgáljuk át a szobanövényeket, hogy nem rejtőznek-e a lombban vagy a levelek fonákán apró rovarok, például levéltetvek, pajzstetvek vagy takácsatkák. Ha igen, szabaduljunk meg tőlük. Ezek a kártevők ugyanis potyautasként bekerülnek télre a lakásba és ott akár az összes többi szobanövényünket is végigfertőzhetik. Mielőtt behoznánk tehát a kérdéses növényeket a négy fal közé, vízzel permetezzük le azokat. A célra akár a kerti locsolótömlő is megfelel. Így még a jól elbújt kártevőktől is megszabadulhatunk. Az is sokat segít, ha a növényeinket neemolajjal kezeljük.

Továbbá, ha a növény a nyáron jelentősen megnőtt, akkor érdemes fontolóra vennünk vagy a visszametszését, vagy egy nagyobb cserépbe való átültetését. Ha az első megoldást választjuk, akkor legfeljebb egyharmad részt vágjuk vissza a növényt. Ilyenkor célszerű a gyökérzetből is ugyanennyit levágnunk. Átültetés esetén olyan cserepet válasszunk, amelyik legalább 5 cm-rel magasabb az előzőnél.

szobanoveny tel visszaszoktatas 03

A szobanövények visszaszoktatása kültérből beltérbe

Miután a külső éjszakai hőmérséklet 10 °C alá csökken, meg kell kezdenünk a kint tartott szobanövényeink visszaszoktatását. Nem árt tudnunk róla, hogy a legtöbb szobanövény megsínyli a 7 °C alatti hőmérsékletet. Nagyon fontos, hogy a szobanövényt megfelelően hozzászoktassuk a kültéri és a beltéri környezeti viszonyok közötti különbségekből adódó változáshoz. A szobanövények téli benti tartásához történő hozzászoktatás nem egy bonyolult eljárás, de ha kihagyjuk, a növényt olyan sokkhatás érheti, amely hervadáshoz és levélvesztéshez vezethet.

A kinti és benti fényviszonyok és páratartalom között drasztikus a különbség. A visszaszoktatás során ezért először csak éjszakára hozzuk be a növényt. Az első néhány napban esténként hozzuk be a cserepeket, majd reggel ismét vigyük ki azokat. Úgy két héten keresztül minden nap fokozatosan emeljük a bent töltött órák számát, míg végül véglegesen benn hagyhatjuk a növényt.

Ne feledjük, hogy a lakásban tartott szobanövények nem igényelnek annyi vizet, mint amennyire a szabadban volt szükségük. Ezért csak akkor öntözzük meg azokat, ha a földjük tapintásra száraz. Célszerű előzetesen ablakot is tisztítanunk azért, hogy a lehető legtöbb természetes fény érje a növényeket a téli lakásban.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR