Szabaduljunk meg a vízhajtásoktól, lehetőleg kézzel

Szabaduljunk meg a vízhajtásoktól, lehetőleg kézzel

Zavaró konkurensek.

A gyümölcsfák függőlegesen felfelé törő hajtásait időben el kell távolítani, ezeken ugyanis nem fog gyümölcs fejlődni. A legjobban viszont akkor járunk, ha nem vágással szabadulunk meg tőlük!

A vízhajtások vagy fattyúhajtások az erősebb ágakon törnek az ég felé. Fontos, hogy eltávolítsuk őket, mert gyümölcsöt nem hoznak, viszont a termőágaktól elveszik a tápanyagot és a napfényt.

Ezek az egyéves vesszők alvórügyekből vagy járulékos rügyekből fejlődnek. Az év minél korábbi időszakában szedjük le őket, annál jobban járunk. Ajánlatos azonban pihenni hagyni a metszőollót és inkább kézzel nekiesni a vízhajtásoknak. Ennek a „kitörésnek”, amelyet lehetőleg június 24-ig végezzünk el, két előnye van:

  • a repedéssel keletkezett sebek gyorsabban gyógyulnak, mint a vágással keletkezettek,
  • ezzel a kitépéssel eltávolítjuk az osztódószövetet is, így ezen a helyen nem törhetnek elő új vízhajtások.

Előfordulhat, hogy nagyobb kéregdarabok is leválnak, miközben a vízhajtásoktól próbálunk megszabadulni. A felesleges sérülések elkerülése érdekében éles késsel bevághatunk a húzás irányába valamennyivel a hajtás alatt.

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?