Öt illatos növény a februári napok egykedvűsége ellen

Öt illatos növény a februári napok egykedvűsége ellen

A tél végén nyíló virágok között van jó néhány, amelyek illata álomba illő. Ezek közül választottunk most ki ötöt.

A szürke, eseménytelen téli hetekben-hónapokban sem kell hiányt szenvednünk finom, aromás illatú növényekből: itt van például a fenséges illatú nepáli boroszlán, de elég egy-két szipppantás a bogyóspuszpáng jószagú virágaiból, hogy máris jobb kedvre derüljünk.

A hajtatott hagymás növények is remek megoldást kínálnak arra, hogy télen is virágillatú legyen a lakásunk. Ha ősszel megkezdjük a hajtatást, a következő februárban élvezhetjük a virágzó jácint, tulipán vagy nárcisz látványát és bódító illatát. Kiváltképp illatos kerti növényekből is bőven akad, ilyen a téli lonc vagy a farkasboroszlán.

Következzen válogatásunk, öt módfeett illatos téli virágos növény:

Varázsmogyoró (Hamamelis)

Nem csupán káprázatos tűzijátékra emlékeztető bozontos virágai, de csodás illata miatt is közkedvelt a varázsmogyoró, köztük a kínai vagy a virginiai varázsmogyoró.

5 illatos noveny februarra 01

Hajtatott nárcisz

A nárciszt könnyen ki tudjuk hajtatni a lakásban. Ha belátható időn belül szeretnénk gyönyörködni a virágaiban, vásároljunk hajtatott nárciszt, de magunk is felkészíthetjük a növényt a mielőbbi virágzásra. Ehhez a virághagymákat tartsuk kilenc hétig hideg, 5-7°C-os helyen. A papírvirágú nárcisz például az egyik legillatosabb nárciszfajta.

5 illatos noveny februarra 02

Nepáli boroszlán (Daphne bholua)

A boroszlánfajok hihetetlenül mesés illatukról közismertek. A 'Jacqueline Postill' például fehér közepű rózsaszín virágaival varázsol el bennünket, amelyek illatát már messziről érezni lehet. A maximális hatás kedvéért ültessük egy kerti ülősarok vagy ösvény mellé.

5 illatos noveny februarra 03

Bőrlevelű mahónia (Mahonia × media)

A mahóniafajták különösen jól mutatnak a hátsó telekhatáron, ahol a vidám sárga virágok látványa azonnali felüdülést nyújt. A függőlegesen felfelé törő vesszőket fejlesztő 'Winter Sun' csodás látványt nyújt télen, tömegesen nyíló illatos virágaival.

5 illatos noveny februarra 04
Wendy Cutler

Bogyóspuszpáng (Sarcococca confusa)

Kertészkedés árnyékban? Igen, lehetséges! Az örökzöld bogyóspuszpáng rendkívül jól viseli az árnyékos fekvést – kiváló arra, hogy a legsötétebb téli napokon hófehér, vanília illatú virágaival vidítson fel bennünket. Hogy illatát minél gyakrabban érezhessük, ültessük a kerti járda mellé vagy a bejárati ajtó közelébe.

5 illatos noveny februarra 05
D Coetzee

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR