A téli virágláda növényei – melyik a kedvenced?

A téli virágláda növényei – melyik a kedvenced?

Ültessük be az üres balkonládákat, cserepeket a hideg téli hónapokban színes, mutatós virágokkal és örökzöldekkel.

Mi, kertészek gyakran holtszezonként tekintünk a télre, amikor alig akad hasznos tennivaló, és csak arra várunk, hogy újra beköszöntsön az eseménydús tavasz. Ennek azonban nem kell így lennie: miért is ne ültethetnénk be például a felszabadult balkonládákat, hogy az évnek ebben a sokszor borongósan szürke szakában is dekoratív, színes növények díszítsék a portánkat.

A legközkedveltebb téli virágok közé tartozik például a sáfrány, a hunyor vagy a hóvirág; nincs, aki ne szeretné ezeket a bájos kis növényeket. Ha a lakóhelyünk környékén nem ritkák a kemény fagyok, próbálkozzunk olyan szívós, jó hidegtűrő növényekkel, mint például a szálkafű, a pompás varjúháj vagy a nádtippan.

Aki esetleg abban a szerencsés helyzetben van, hogy téli üvegházat is fenntarthat, egy sor egyéb növénnyel bővítheti a télen is attraktív növények körét, amelyek elegendő elfoglaltságot biztosítanak egészen tavaszig.

Következzen tehát kedvenc téli növényeink közül kilenc, amelyek szépsége cserépbe, virágládába ültetve is maradéktalanul érvényesül:

1. Japán vérfű, alangfű (Imperata cylindrica)

A japán vérfű ragyogó vörös lombbal rendelkező, lassú növekedésű díszfű, amelynek szépsége a lemenő nap nyújtotta háttérfény előtt csúcsodosik ki legjobban. Télálló, ennek ellenére igényli a védett helyet.

teli balkonlada novenyei 01
M a n u e l

2. Kúszó fajdbogyó (Gaultheria procumbens)

Az alacsony termetű kúszó fajdbogyó, amely keleti teabogyó, dobozbogyó, fogolybogyó vagy szarvasbogyó néven is ismert, örökzöld törpecserje, amely telente hamisítatlan ünnepi hangulatot áraszt méretes, vörös bogyóival és vöröses tónusú, illatos leveleivel.

teli balkonlada novenyei 02
InAweofGod'sCreation

teli balkonlada novenyei 03
jacinta lluch valero

3. Őszi árvácska

A sárga, barnásvörös, fehér vagy éppen lila virágú őszi árvácska jól bírja a telet, csak az extrém hideg foghat ki rajta. A tavasz beköszöntével már korán, gyors ütemben fejlődésnek indul. Ha az elnyílt virágait és elhalt részeit eltávolítjuk, ismét virágzásra késztethetjük.

teli balkonlada novenyei 04

4. Ciklámen (Cyclamen persicum)

A rózsaszín, piros, fehér vagy bíbor színű virágaival díszítő perzsa ciklámen vagy szobaciklámen rendkívül dekoratív. Általában szobanövénynek árusítják, de enyhe hőmérsékletű, védett helyen átmenetileg a szabadban is tartható. A legjobban egy hűvös helyiségben vagy két ablaktábla között érzi magát.

teli balkonlada novenyei 05

5. Sás (Carex)

A sás bokros növekedésű évelő díszfű. Japánban őshonos, fajtától függően különböző magasra nő. Díszítő értékét ívesen lehajló fényes zöld, bronzszínű vagy tarka levelei adják. Jól tűri a hideget, így akár egész télen át mutatós maradhat.

teli balkonlada novenyei 06
Kristine Paulus

6. Japán dérbabér 'Rubella' (Skimmia japonica 'Rubella')

A japán dérbabér szívós, téltűrő, megbízható örökzöld növény, amelyen már ősszel megjelennek mélypiros színű, fürtökben álló virágkezdeményei. Pompás növénytársítást alkot például a hangafélék családjába tartozó csarabbal.

teli balkonlada novenyei 07

teli balkonlada novenyei 08
David Brookes

7. Vászonliliom (Phormium)

A vászonliliom rózsaszín, lilás, illetve bronzos árnyalatú, ívesen lehajló, esetenként csíkos levelekkel díszítő örökzöld díszfűféle. Pompásan illik modern, minimalista stílusú kertekbe.

teli balkonlada novenyei 09
jar

8. Ínfüvek (Ajuga)

A széles körben elterjedt, alacsony talajtakarónak ültetett ínfű hidegtűrő, örökzöld évelő. Levelei fajtától függően lilák vagy lilás árnyalatúak. Kitűnő alternatívát jelent a hagyományos borostyán helyett.

teli balkonlada novenyei 10
Storm

9. Karácsonyi varjúháj (Sedum ochroleucum)

A karácsonyi varjúháj pozsgás dísznövény. Alkalmas beltéri és kültéri használatra egyaránt. Télálló, így az ünnepek után kiültethetjük a sziklakertbe vagy egy cserépbe a teraszra.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR