23 furcsa kapcsolat a virágok világából

23 furcsa kapcsolat a virágok világából

Ha érdekelnek a virágok, akkor biztosan érdekelni fognak a meglepő rokonságok és a furcsa felhasználási szokások. Érdekességek következnek, tömören.

A virágok illatukkal és szépségükkel gyönyörködtetnek bennünket, soknak közülük meglepő rejtett tulajdonságai is vannak. A növényeket, köztük a virágos növényeket is évszázadok óta használja az ember gyógyszerként. Egyesek, mint például a lótusz, vallási, illetve történelmi jelentőséggel bírnak. Számos virágnak szokatlan tulajdonsága vagy formája van. Merüljünk hát el a virágok lenyűgöző világában és fedezzük fel újra leplezett értékeiket!

1. A rózsa az alma, málna, cseresznye, meggy, őszibarack, szilva, nektarin, körte és mandula rokona.

2. Hollandiában az 1600-as években a tulipánhagymák az aranynál is értékesebbek voltak.

3. Az ókori civilizációk elégették az őszirózsa leveleit, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket.

4. Az ételreceptekben szereplő vöröshagymát tulipánhagymával is helyettesíthetjük.

5. Máltán a krizantémot szerencsétlenséget hozó növényként tartják számon.

6. A sáfrány egyes krókuszfajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése.

7. A világ legnagyobb virága a titánbuzogány, amelyeknek virágai elérik 3 méteres magasságot és a 90 cm-es szélességet. A virág "illata" a rothadó húséra emlékeztet, nem meglepő, ha ezért hullavirágnak is nevezik.

8. Az USA-ban forgalmazott vágott virágok közel 60 százalékát Kaliforniában termesztik.

9. Több száz évvel ezelőtt, amikor a vikingek megszállták Skóciát, jó ideig hátráltatta őket útjukban a bogáncsfélékhez tartozó szúrós mezei aszat. Ez elég időt biztosított a skótoknak ahhoz, hogy egérutat nyerjenek. Így vált később Skócia nemzeti virágává a bogáncs.

10. A lótuszt az ókori egyiptomiak szent virágnak tartották és temetkezési rítusoknál használták. A növény folyók és vizes, nyirkos élőhelyek mentén virágzik, de szárazság idején évekig szunnyad, és csak akkor hajt ki újra, ha a visszatérő víz újra megemelkedik. Az egyiptomiak ezért a feltámadás és az örök élet szimbólumaként tekintettek rá.

11. A világ egyik legrégibbi virágát 2002-ben Észak-Kínában fedezték fel. Az Archaefructus sinensis nevű virág mintegy 125 millió évvel ezelőtt virágzott és megjelenésében a tavirózsához hasonlított.

12. A harangvirág virágainak nedvét a régi korok embere ragasztóként használta.

13. A gyűszűvirág angol elnevezése - foxglove, azaz rókakesztyű - arra a közhiedelemre utal, miszerint a rókák lábaikat a növény virágaiba bújtatva osontak közel leendő zsákmányukhoz, áldozatukhoz.

14. Bár a pitypang gyomnak tűnhet, virágai és levelei gazdagok A- és C-vitaminban, továbbá vasat, kalciumot és káliumot is tartalmaznak. Mi meg is ettük! >>

pitypang 01

15. A mocsári gólyahír virágának bimbóit ecetes lében eltehetjük, helyettesítve ezzel az ízben hozzá hasonló kapribogyót.

16. A napraforgók virága - nevéhez híven - egész nap követi a nap mozgását keletről nyugatra.

napraforgo 01

17.Az amazonasi tündérrózsa nevű vízinövény virágai éjszaka nyílnak, szirmai nappal becsukódnak.

18. A bódító illatot árasztó, tölcséres virágú szárnyalt díszdohány a cigaretta-alapanyag dohány rokona.

19. A nagyezerjófű nedves, meleg éjszakákon gyúlékony illóolajokat termel, amelyet egyeseknek állítólag sikerült is lángra lobbantaniuk gyufával.

20. Amikor a mormon telepesek megérkeztek a Salt Lake völgybe, a liliomfélékhez tartozó Calochortus nuttallii hagymáival csillapították éhségüket. Ez a növény később Utah állam egyik szimbóluma lett.

21. Az angelikát (orvosi angyalgyökér) Európában évszázadokon át gyógyírként használták gyakorlatilag mindenre a gyomorrontástól a bubópestisig. Azt tartották róla továbbá, hogy távol tartja a gonosz szellemeket.

22. A középkorban úgy vélték, a palástfű mágikus gyógyító tulajdonságokkal bír.

23. A monda szerint amikor Achilles megszületett, anyja cickafarkteába mártotta a fejét abban a hitben, hogy az ezzel megvédheti a gyermeket az ártó dolgoktól. A cickafarkot a mai napig használják gyógynövényként, az I. világháború alatt például a katonák sebeit gyógyították vele.

A következő alkalommal, amikor kisétálunk a kertbe, nézzük meg jól, milyen növények is nőnek ott. Meglehet, hogy egyesek gyógynövényként is megállják a helyüket, másoknak hosszú évszázadokra visszanyúló történelmük van. Szinte mindegyik jeleskedik valamilyen csodálatra méltó különleges tulajdonsággal.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR