Az oroszlánszáj kevés betevővel is beéri

Az oroszlánszáj kevés betevővel is beéri

A régimódi falusi virágoskertek elmaradhatatlan növénye, amely a mai modern kertekben is ugyanolyan fontos szerepet kap. Ráadásul a gondozása rendkívül egyszerű!

A tátika, más néven oroszlánszáj nevét virágjának nem mindennapi alakjáról kapta. Különösen a gyerekek lelik örömüket abban, ahogy a virágot kétoldalt összenyomva a tátika nyitogatja a "száját". Ez a színpompás egynyári növény számtalan színváltozatban, a rózsaszín, piros, sárga minden elképzelhető árnyalatában és színkombinációjában előfordul. 

Tátika

A tátika ültetése és gondozása

A tátika igénytelen, könnyen tartható növény. Jó vízelvezetésű kerti talajba ültetve biztos siker lesz a jutalmunk. A legtöbb helyen a tátika a napos fekvést igényli, de mivel a túlságosan forró időszakokban abbahagyja a virágzást, a meleg, napos éjhajlatú területeken jobban kedveli a félárnyékot.

A tátika nem igényel sok tápanyagot; így ha a talajba beledolgozunk egy kis komposztot, a legtöbb esetben ez elegendő is a növény számára az erőteljes, dús virágzáshoz.

A tátika magjait a lakásban is elvethetjük március elején, de természetesen előnevelt palántákat is vásárolhatunk. A kisebb fajták palántáit egymástól 15-20 cm távolságra ültessük; a magasabb fajták ültetőtávolsága 30 cm legyen.

Az ültetőtávolság függ a növény végső magasságától, amely a 20 cm-től akár a 120 cm-es magasságig is terjedhet.

Ha nem esik elég eső, a növényt öntözzük rendszeresen, az ágyását pedig gyomláljuk. A növény köré leszórt vékony talajtakaró mulcsréteg segít a földet nyirkosan tartani és visszaszorítani a gyomok előretörését. Az elvirágzott virágok eltávolításával biztosíthatjuk a növény folyamatos virágzását mindaddig, amíg az időjárás túl melegre nem fordul. Amikor a növény már nem hoz több virágot, a szárakat vágjuk vissza a talajtól számítva körülbelül 10-12 cm-es magasságban. Öntözzük bőségesen, ezzel nagy eséllyel újabb virágzásra késztetjük a növényt, amely mindaddig tarthat, amíg az első fagyok hatására a növény el nem pusztul.

Tátika

A tátika kártevői és betegségei

A tátika hajlamos számos gombás betegségre. Ha megfelelő a légáramlás a kertben, kerüljük a felülről való öntözést, a virágoskertet pedig folyamatosan tisztán és rendben tartjuk, ezzel jó eséllyel elkerülhetjük ezt a problémát.

A tátika helye a kertben

Az alacsony fajták gyönyörűen mutatnak a virágágyásokban, például ha vegyesen ültetjük azokat más egynyári növényekkel. A magas fajták pompásan illenek a különböző virágkompozíciókba például a kerítés mentén, vagy valamely virágszegély hátsó sorába ültetve. A kifejezetten magas, régies változatok esetén szükség lehet azok kikarózására.

A tátika szaporítása

Vannak kertészek, akik azt a gyakorlatot követik, hogy meghagyják a tátika virágait magnak, majd összegyűjtik a magokat. Annak érdekében azonban, hogy olyan tátikánk legyen, amilyet igazán elképzeltünk magunknak, a legjobb megoldás, ha előnevelt palántákat vagy megbízható gyártótól származó, kifogástalan minőségű vetőmagokat vásárolunk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR