A bogyós gyümölcsök érése igazi jutalomjáték a kertben: minden nap kicsit másképp néz ki a bokor, és a kérdés örök – ma már érdemes szedni vagy várjunk még egy kicsit az extra édességért? Július közepén sok kertben egyszerre érik a ribizli, az egres, a szeder és az áfonya – de mindegyiknél más a szüret ideális időpontja.
Ribizli – nem mindig jobb a pirosabb
A ribizli szemei akkor a legízesebbek, ha fényesek, kissé áttetszőek, de még feszesek. Ha túl sokáig hagyjuk a bokron, könnyen túléretté válnak és „levet eresztenek” a szedésnél. A piros ribizli kissé fanyar marad, a fehér és rózsaszín változatok viszont lágyabb, édeskésebb ízt adnak.
Egres – megosztó, de annál sokoldalúbb
Az egres (piszke, pöszméte vagy köszméte néven is ismert) fajtától függően zölden vagy pirosasan is beérhet. A korai szedés inkább savanykás ízt ad, ilyenkor kiváló dzsemnek vagy süteménybe, a teljesen beérett szemek viszont édesebbek, frissen fogyasztva is finomak. Ha puhának érzed, már nem érdemes várni!
Szeder – türelem szederszemet terem
A szeder nem egyszerre érik, így a szedése több hétre elhúzódhat. Akkor a legfinomabb, amikor teljesen fekete, fényes és könnyedén le lehet szedni a bokorról. Ha kicsit is ellenáll a húzásnak, még nem elég érett! Figyelj arra is, hogy a túlérett szemek hamar romlanak, ezért érdemes sűrűn ellenőrizni.
Áfonya – kis bogyó, nagy figyelmet igényel
A fürtös áfonya érettsége nemcsak a kék színén múlik – várjuk meg, míg a bogyó kocsány felőli része is beszíneződik! Az érett szem puha, de nem szottyadt, és enyhén porosnak, hamvasnak tűnik. A nem teljesen beérett szemek savanykásak maradhatnak, és nem is puhulnak be utólag, mint egy barack.
Mire használjuk fel?
A frissen szedett bogyósokból lehet turmix, joghurtos reggeli, süti, szörp, dzsem, sőt, ecet és salátaöntet is. A ribizli például fantasztikus hideg gyümölcsleveshez, az egresből különleges mártás is készülhet húsok mellé. A szedret és az áfonyát pedig nyugodtan fagyaszd le, ha épp túl sok érik egyszerre – később hálás leszel érte!
Tipp: szedj reggel vagy este!
A hűvösebb napszakokban szedett gyümölcs tovább friss marad és könnyebb is vele dolgozni. A legjobb idő a kora reggel, amikor a harmat már felszáradt, de még nem tűz a nap. Egy kényelmes kosár, egy metszőolló (ha szükséges), és indulhat is a nyári szüret – amíg tart a szezon!