Bogyós gyümölcsök a kertben – mikor szüreteljük le?

Bogyós gyümölcsök a kertben – mikor szüreteljük le?

Ha termesztünk a kertben bogyós gyümölcsöket, fontos, hogy tudjuk, hogyan és mikor érdemes leszüretelnünk a termést.

A kisméretű bogyók legtöbbször nagyon rövid eltarthatósági idővel rendelkeznek. Ezért az erre legmegfelelőbb időpontban kell sort kerítenünk a betakarításukra és a felhasználásukra, hogy ne menjenek tönkre és akkor élvezhessük az ízüket, amikor azok a legédesebbek. Lényeges tehát, hogy a bogyós gyümölcsöket az érési folyamat legmegfelelőbb pillanatában szüreteljük le, hogy a lehető legjobb minőségűek és ízűek legyenek.

bogyosok szurete 01

Ekkor szedjük le a bogyós gyümölcsöket

A leggyakoribb bogyósok esetén mindenekelőtt az alábbi szempontokat érdemes és hasznos szem előtt tartanunk annak eldöntésekor, vajon elérkezett-e a szüret ideje. Először is hagyatkozzunk a szemünkre. A bogyósok érettségi fokának meghatározó mutatói a szín és a méret. A bogyó színe rendszerint zöld színűből átvált valamilyen más, a színspektrum élénkebb vége felé elhelyezkedő színre, például a vörös, a narancssárga, a lila vagy a kék valamilyen árnyalatára. A szín önmagában azonban nem képezheti a bogyók betakarításának az alapját; Vannak más érzékszervek is, amelyekre támaszkodva megbizonyosodhatunk a szüret előtti csúcsminőségről.

Fontos például az is, hogy betakarításkor a termés illatos legyen. A bogyók aromája ugyanis az éréssel párhuzamosan alakul ki. Ne tétovázzunk hát, kóstoljuk meg, szagolgassuk meg a szüretelni kívánt gyümölcsöt. Édes ízt kell éreznünk a szánkban, a gyümölcs állaga pedig szilárd (de ne kőkemény) legyen. A mustrakor legyünk körültekintőek, ne tegyünk kárt a betakarításra váró törékeny termésben.

bogyosok szurete 02

A bogyósok szüretének ideje

Ha sikerült minden kétséget kizáróan megállapítanunk, hogy a bogyós gyümölcsünk érett és leszedhető, a következő kérdés, ami felmerül, hogy melyik napszak a legideálisabb a munka elvégzésére? Nos, a legjobb, ha a kora reggeli órákban kerítünk sort a betakarításra, mielőtt még a bogyók felhevülnének a nap melegétől. Édességük is ekkor van a csúcspontján, és természetesen az sem elhanyagolható szempont egy kertész számára, hogy ilyenkor van a leghűvösebb a kertben.

A bogyósok szüretének az ideje a gyümölcs fajtájától is függ. A szamóca például általában júniusban érik be, és három-négy héten keresztül is tarthat a folyamatosan érő szamócaszemek betakarítása. Akkor érett a gyümölcs teljesen, amikor az egész bogyó piros színű. A bodza a nyár közepére érik meg, csakúgy, mint egy sor más közkedvelt bogyós gyümölcs. Az áfonya kivétel: gyakran csak augusztus végére, szeptember elejére érik be.

bogyosok szurete 03

Hogyan történik a leggyakoribb bogyós gyümölcsök szürete?

A leggyakoribb bogyósok betakarításakor általános szabály, hogy a bogyók egyöntetűen érett színűek legyenek. A szamóca például, csakúgy, mint a málna, akkor érett, hogy teljesen piros.

Íme néhány hasznos tipp a legismertebb bogyósok betakarításával kapcsolatban:

Szamóca

A szamócaszemeket csészelevelekkel és szárral együtt szedjük le. Hűtőben 2-5 napig tárolhatók.

Málna

Az érett málnaszemeknek szüretkor könnyen el kell válniuk a növénytől. Eltarthatósági ideje rövid, hűtőben rendszerint 3-5 nap. Az érett málnaszemeket pár naponta szüreteljük le és azonnal tegyük a hűtőbe (vagy a fagyasztóba).

Bodza

A bodza termése szüretkor legyen kissé lágy, szinte kicsattanóan kerekded és lilás árnyalatú. Ha zselét készítünk belőle, féléretten szüreteljük le. Egyéb esetben az érett bodza a hűtőbe téve 1-4 °C-on 3-5 napig eláll.

Ribizli

Az érett ribizlit onnan ismerhetjük fel, hogy a bogyók puhák, színük pedig elérte az adott fajtára jellemző legélénkebb színárnyalatot. Például a bogyók zöme piros, de pár fehér szem még akadhat köztük. Ebben az esetben is él a szabály, miszerint ha dzsemet, zselét készítünk a gyümölcsből, akkor szüreteljük le, amikor a bogyók még kemények, nem teljesen érettek. A kis fürtöket egyben szüreteljük le, majd szemezzük le fürtökről a bogyókat. A ribizli jellemzően akár két hétig is eltartható hűtőszekrénybe téve.

Áfonya

Az áfonyát csak akkor szabad leszüretelni, ha már teljesen megérett. Ennek megbízható mutatói az egységes szín, íz, illetve az, hogy a bogyók könnyen elválaszthatók a növénytől. Vigyázat: ne hagyatkozzunk egyedül a színre, mivel az áfonya gyakran már jóval a teljes érettség bekövetkezte előtt megkékül.  Felhasználásig hűtőszekrényben, 1-4°C-on tároljuk.

Egres

Az egrest rendszerint akkor szüreteljük le, amikor a bogyók elérték a teljes nagyságukat, de még nem teljesen érettek. Ilyenkor a bogyók színe még zöld, tapintásra kemények, ízük kissé fanyar. Vannak azonban, akik a szürettel egészen addig várnak, amíg a termés rózsaszínes árnyalatot nem vesz fel, cukortartalma pedig eléri a csúcspontját. Az egres hűtőben akár két hétig is eltartható.

bogyosok szurete 04

Szeder

Ha a szeder savanyú, ennek legfőbb oka általában az, hogy túl korán szüreteltük le. Ha a bogyók még fényes feketék, még nem jött el a szüret ideje. Várjunk addig, amíg a bogyók fénytelenebbé válnak, ezt követően szüreteljük le. Miután megjelentek az első érett szemek, a szüretet 3-6 naponként ismételjük meg, amíg a teljes termést be nem takarítottuk.

A bogyósok szürete révén étrendünket sokféleképpen gazdagíthatjuk finom gyümölcsökkel. Fogyaszthatjuk a bogyósokat nyersen, készíthetünk belőlük gyümölcsturmixot, befőttet, dzsemet, de akár le is fagyaszthatjuk a termés nagy részét a téli hónapokra, hogy aztán egy finom áfonyás pitét készítsünk.

bogyosok szurete 05

Élvezzük ki a szabadban a szürettel töltött időt, de persze közben arról se feledkezzünk meg, hogy ügyelnünk kell a sérülékeny termés épségére, valamint a megfelelő tárolásra. Amikor egy álmos, fázós januári reggelen ribizlilekváros pirítóst majszolunk, mi más is juthatna eszünkbe, mint a gyümölcsszüret a ragyogóan kék nyári ég alatt.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR