Faeper főtt egressel - finom dzsem lett belőle

Faeper főtt egressel - finom dzsem lett belőle

Az eperfa termése, ahogyan az egres is, alkalmas dzsem vagy lekvár készítésére.

Kissné Fülöp Renáta ezúttal a kettő kombinációjából főzött dzsemet, tartósítószer nélkül. A következőkből megtudhatjuk a részleteket.

"Rendelkezünk egy kis kerttel, ahová többféle gyümölcsbokrot és törpe gyümölcsfát ültettünk. Ezek 2-3 évesek mind. Van ezek között 2 egres bokrom és egy oszlopos eperfánk (Mojo Berry). Az eperfán nem egyszerre érik be a termés, ezért ami már érett volt, azt leszedtem (ez 900 gramm volt). Az egres bokromon is érett volt a termés, de annyit nem bírunk egyszerre megenni (így az is volt 650 gramm). Nem akartam, hogy kárba menjen, így kigondoltam, hogy főzök a kettőből olyan dzsemet, ami nem az a vágható keménységű, hanem kicsit hígabb, mert az tökéletes lenne a házi készítésű natúr joghurtom tetejére.

Tudom, hogy az egresnek magasabb pektintartalma van, az érett faepernek kevésbé, így bíztam benne, hogy a kettőből pont olyan állagú készítményt kapok, amilyet szerettem volna erre a célra (ez így is lett).

Mivel dzsemet még sohasem készítettem (lekvárt is csak kétszer), a befőzőautomatát sem használtam még (azt áprilisban vettem), viszont tartósítószer nélkül szerettem volna elrakni, így bőszen receptkeresésekbe, olvasásokba kezdtem.

Az egres volt számomra a cukoradag-választásnál a mérvadó. Mivel óriási volt a receptek cukoradagjában a különbség (1 kg egreshez 250 g-1000 g cukorjavaslat is volt), így úgy gondoltam, az Elektra Könyvkiadó Házi befőttek című könyvében az egreslekvárhoz ajánlott cukoradagját fogom alkalmazni (1 kg érett gyümölcshöz 50 dkg cukor). Ezután nekikezdtem.

Amire szükség van a faeper-egres dzsem készítéséhez 1 kg gyümölcsre vetítve

  • 1 kg faeper-egres,
  • 50 dkg cukor (ízlés szerint, mivel a cukor mennyiségét befolyásolhatja a gyümölcsök érettsége és aránya is),
  • 1 bio citrom leve és húsa,
  • + ha valaki sűrűbbre szeretné, lehet hozzáadni almapektint (kb. 8 g/kg),
  • kb. 6 darab 310 ml-es befőttesüveg,
  • tál, fazék, botmixer.

Így készült

A gyümölcsöket alaposan megmostam, a faeper és az egres szárait/virágrészt lecsíptem, a hibásakat kidobtam. Így lett 1500 g gyümölcsöm. Mivel már este volt, és pár receptben úgy készítették, hogy ezután becukrozták és egy éjszakára/1 napra a hűtőbe/hidegre tették, így én is rétegeztem a gyümölcsöket 750 g cukorral és ment az egész a hűtőbe.

Másnap 11-kor egy tiszta fazékba raktam, 1,5 darab bio citromot kifacsartam, a levét és a húsát a faeper-egres keverékhez adtam, és lassú hőfokon elkezdtem melegíteni (néha átkeverve), míg fel nem olvadt a cukor. Ezalatt forró ecetes vízben elmostam az üvegeket, elöblítettem, majd vizesen a sütőbe tettem, ott sterilizáltam (mikor elérte a sütő a 115 fokot, onnan számolom a 15 percet).

Míg az üvegek csírátlanítása zajlott, a cukor felolvadt, még csak meleg volt, nem forró, akkor félrehúztam a lábast és kézi botmixerrel kicsit turmixoltam (nem teljesen, mert szeretem a pici gyümölcsdarabokat). Ezután elkezdtem főzni. Mikor elérte a kb. 90 fokot, 10 percig főztem.

faeper fott egressel 02

Ezután az üvegekbe töltöttem, lezártam és kipróbáltam az automatát. Mivel volt recept, ahol 40 percig vagy akár 1 óráig is főzték a hasonló dzsemet, így 90 fokon még 30 percig automatáztam. (A hőfok kiválasztása szempontjából a korábbi ismereteim miatt ezt tartottam biztonságosnak a készítés szempontjából, főleg, hogy tartósítószermentesen szerettem volna elkészíteni, s a vitamintartalmából sem szerettem volna sokat veszíteni.)

Az csak egy biztonsági extra dolog volt, hogy ezután még száraz dunsztba is tettem.

faeper fott egressel 03

Muszáj hozzátennem, azóta készítettem egy második adagot is. Annál az automatás folyamatot kihagytam. A turmixolás után, ahogy elérte a 90 fokot, 30 percig főztem ezen a hőfokon tartva, majd a forró dzsemet a sterilizált üvegekbe töltés után lezártam, fejre állítottam 5 percre és száraz dunsztba tettem. Mindig így fogom készíteni, mert rájöttem, ez is elég, és így is jó lett. A dunszt után (amikor teljesen kihűlt) a hűvös pincében tárolom. Elvileg minimum 1 évig ennek is el kellene állnia, mint a másik két tavaly készült lekváromnak (tartósítószer nélküli, főzött, száraz dunsztba tettnek). A faeper-egres dzsem tárolhatóságáról sajnos egyelőre ennyit tudok csak mondani, mivel először készítettem.

faeper fott egressel 04

Fontos, hogy mint minden befőzésnél, tiszta eszközökkel dolgozzunk!

Gyümölcsjoghurt készítése céljára szántam, de emellett kiváló kenyérre, süteménybe stb., akárcsak a többi dzsem.

(A fotón faeper-büszke dzsem felirat van, mert az egrest nálunk ilyen néven is ismerik.)"

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR