Gyorsan elfogy.
Áfonyalekvárt talán leginkább azok főznek, akik kedvező áron jutnak zamatos bogyókhoz, vagy maguk szüretelik saját bokraikról. Vincze Jánosné Ica receptje nagyon egyszerű, melyet már több éve használ.
"Hozzávalók:
- áfonya, ami legutóbb 8 kg-nyi mennyiség volt
- cukor – a fenti gyümölcsmennyiséghez 3 kg
- 1 teáskanál citromsav
Az áfonyát a cukorral és a citromsavval sűrűre főzzük. Amire oda kell figyelni, az elsősorban az, hogy az üvegek mindenképp sterilek legyenek. A lekvárt forrón kell az üvegekbe rakni, majd a lezárt üveget kb. 10 percre fejre állítani. Ezt követően száraz dunsztba rakni egészen addig, amíg teljesen kihűl. Ha ez megvan, mehet a spájzba.
Az áfonyalekvár hamar el szokott fogyni, de volt már olyan eset is, hogy egy üveggel megbújt. Több évig is eláll."