Régi csövekből készült tartóban terem a szamóca!

Régi csövekből készült tartóban terem a szamóca!

Így készül praktikus tartó a növényeknek egytől egyig maradék anyagokból.

Átlátható, könnyen kezelhető és a kertész számára is kényelmes, ha például az eper egymás fölé rendezett tartókban nevelkedik. De a virágok is szép látványt nyújtanak, ha hasonlóképp függőleges elrendezésben találnak otthonra.

Ha akad a ház körül egy kevés faanyag és néhány méternyi nagyobb átmérőjű cső – de ezeket akár üzletben is beszerezhetjük – némi barkácsolást követően máris remek tartó készülhet a növények számára a kertbe vagy a teraszra. Joóné Kiszely Andrea  az egyik facebook csoportban mutatott be egy ilyen alkotást. A következőkben ő mutatja be a készítés folyamatát lépésről lépésre.

viragtarto csovekbol 03

 

Az alapötlet az enyém volt, a férjem pedig elkészítette némi plusz kreatív ötlettel. Másfél éve költöztünk ide és itt maradtak ezek a csövek, valamire mi mindenképp fel akartuk használni őket. A faszerkezetet a teraszépítésből megmaradt darabokból építettük. A lazúrozás is a megmaradt vödör aljáról: kicsi vízzel felhígítva tudtuk lekenni. Sem fából, sem lazúrból egy kicsi sem maradt. A vázat 10x10-es oszlopokból építettük, a többit pedig szintén megmaradt tetőlécdarabkákból.

Egy elektromos fűrész, egy kisflex, 2 db csiszolókorong, 25-30 db szög, kalapács, ecset, lazúr, hulladékfa, műanyagcső és némi fantázia kellett hozzá. 3 óra munka és kész voltunk. Méregetni keveset kellett.

viragtarto csovekbol 01

viragtarto csovekbol 02

Ami az anyagköltséget illeti, mindenünk volt itthon, sőt örültünk, hogy fa-cső-lazúr mind elfogyott, nem a tűzön vagy a kukában végzi. Ha mindent meg kellene vásárolni ennek az elkészítéséhez és a legkisebb kiszerelést vásárolnánk meg kb. 12-15 ezerre saccolnám az árát.

Sajnos a készítésről nem tudtam képet csinálni, mert mire hazaértem már a lazúrozás volt csak hátra, a férjem meglepetésnek szánta nekem. Én már csak a festésben segítettem.

viragtarto csovekbol 04

viragtarto csovekbol 05

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR