Ha nagy az aszály, infúzióval védheted a veteményest a kiszáradástól!

Ha nagy az aszály, infúzióval védheted a veteményest a kiszáradástól!

Leleményes ötlet.

A nagy szárazságot a kert, veteményes növényei rosszul viselik. Sőth Szilvia az epertöveket próbálta infúziós szett segítségével megmenteni. A következőkben megtudhatjuk, hogyan.

"Az aszály miatt sajnos elfogyott az esővíz, amit gyűjteni tudtunk. Kiapadt a kút is. Ivóvízzel elvből nem locsolok, ezért a fű már teljesen kiégett sok más növénnyel együtt. Ezt a pár tő epret még édesanyám ültette, aki 4 éve meghalt rákban, ezért mindenképpen szeretném őket megmenteni. Igyekeztem mindennel, mulcsoztam is, de egyre inkább sorvadtak el a tövek. Sok kertészeti oldalt követek a Facebookon, hobbi és profi kertész csoportokat is.

Csepegtetős rendszerről így már hallottam, több helyen láttam is kerti csapra csatlakoztathatót, de nálunk messze van a kerti csap, ráadásul annak a rendszernek nincs tartálya, tehát addig működik, amíg a csap nyitva van.

A lányom egyszer említette, hogy látott infúziós zsákra emlékeztető csepegtetős locsolót, igaz, az csak egy cserepes növény locsolására alkalmas. Ahogy nézelődtem az interneten, megláttam, hogy milyen csepegtetős rendszerek vannak, és ezt az "infúziós" tasakra emlékeztető vízadagolót is. Nagyon megtetszett az ötlet, de drága is és kicsi is, azt hiszem, csak 3 dl-es. Azon kezdtem el gondolkodni, hogy hogyan lehetne valódi infúziós felszerelést szerezni, mert annak a víztartálya is nagyobb lenne, és a segítségével hosszabb csőrendszert lehetne kialakítani. Eszembe jutott, hogy az állatorvosunktól megkérdezem, tud-e esetleg adni olyat, ami már kifogyott, vagy valamilyen okból már nem kell. Azonnal adott kettőt is.

aszaly infuzioval vedheted 02

Az ötlet teljesen friss, tehát nem rég alkalmazom a módszert, tulajdonképpen még csak most kezdtem el kísérletezni vele.

Összetoldottuk a csöveket, és 10 centinként forró tűvel végiglyukasztottuk.

Sajnos mivel az ágyás teljesen vízszintes és 260 cm hosszú, nem folyik végig a víz, amire számítottam is, így meg kell bontanom a csőrendszert és további flakonokat kell feltennem.

aszaly infuzioval vedheted 03

A Facebookon a Kertészkedők Klubjában hamar tudtam konzultálni pár sikeres felhasználóval. Az egyikük egészségügyben dolgozik és jól ismeri az infúziós felszerelés típusokat. Ő szűrő nélküli szettet javasolt, és fényképet is küldött. Azóta sok hasonlót láttam már a Facebookon, meglepően sokan kísérleteznek ezzel a módszerrel.

Ami már kiderült számomra, hogy sokkal sűrűbben kell tenni a palackokat, és a cső inkább szinte csak függőleges legyen és a tőre, tövekre csepegjen. Én úgy látom, hogy egy palack maximum 3-4 tőre elég eper esetén. De láttam nagy paradicsombokrot felkarózva, ott mindegyiket egy-egy külön palack táplált.

aszaly infuzioval vedheted 04

Azóta még több ötletet látok, szintén infúziós szettet használtak, de sima PET palackkal.

Abszolút optimista vagyok, és mindenkit arra biztatok, hogy próbáljon meg szerezni ismerős orvostól, nővértől, állatorvostól lejárt, használt, kidobásra ítélt szettet. Így újrahasznosítunk is, ami nagyon jó, és segítség nekünk a kiskertekben.

Sajnos betegség miatt nem tudtam még találkozni az állatorvosunkkal, de azt mondta, mindig ürül, és tud majd adni többet is, amivel majd ki tudom egészíteni és tökéletesíteni az elképzelésemet."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR