Savanykásan édes.
A rebarbara- és az eperszezon nagyjából egyszerre indul, már ez is egy jó ok arra, hogy házasítsuk őket – a konyhában. Selmeci-Bebesi Éva dzsemet főzött belőlük, bemutatja, hogyan.
"Már tavaly is izgatott ez a dzsem, csak sajnos akkor már lekéstem az eperszezont, így most először készítettem, de nem utoljára, az biztos.
Nagyon egyszerű a recept, bárki meg tudja csinálni. Nem is sok minden kell hozzá.
Hozzávalók
- 600 g megtisztított eper
- 600 g rebarbara
- 1 csomag 3:1 dzsemfix
- 1 kk citromsav
- 350 g cukor
Így készül
- Az epret megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.
- A rebarbarát "meghámozzuk", majd ujjnyi vastagra daraboljuk.
- Összeturmixoljuk. Ha valaki szeretne, hagyhat egy-egy marék epret, rebarbarát kisebb darabokra vágva a dzsembe.
- Hozzáadjuk a dzsemfixet, a citromsavat, a cukrot és nagy lángon felforraljuk. Forrástól számítva 5 percig főzzük. Miközben forr, kevergetni kell, hogy le ne égjen.
- Ha kész, eltávolítjuk a habot, száraz üvegekbe kanalazzuk. Miután lezártuk, 5 percre a tetejükre fordítjuk. Én száraz dunsztba tettem, és így hűlt ki.
Hűvösebb, sötét helyen tárolom, spájzban. Sokáig nálunk nem áll el, mert a férjem és a lányom hamar megeszi. Palacsintában, kenyérre, kiflire kenve vagy pohárdesszertként is szoktam rétegezni.
Nagyon finom íze van, egyben savanykás (rebarbara) is és édes is (az eper miatt)."