Eper és rebarbara egy pikáns dzsem alapanyaga

Eper és rebarbara egy pikáns dzsem alapanyaga

Savanykásan édes.

A rebarbara- és az eperszezon nagyjából egyszerre indul, már ez is egy jó ok arra, hogy házasítsuk őket – a konyhában. Selmeci-Bebesi Éva dzsemet főzött belőlük, bemutatja, hogyan.

"Már tavaly is izgatott ez a dzsem, csak sajnos akkor már lekéstem az eperszezont, így most először készítettem, de nem utoljára, az biztos.

Nagyon egyszerű a recept, bárki meg tudja csinálni. Nem is sok minden kell hozzá.

eper rebarbara pikans dzsem 02

Hozzávalók

  • 600 g megtisztított eper
  • 600 g rebarbara
  • 1 csomag 3:1 dzsemfix
  • 1 kk citromsav
  • 350 g cukor

Így készül

  1. Az epret megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.
  2. A rebarbarát "meghámozzuk", majd ujjnyi vastagra daraboljuk.
  3. Összeturmixoljuk. Ha valaki szeretne, hagyhat egy-egy marék epret, rebarbarát kisebb darabokra vágva a dzsembe.
  4. Hozzáadjuk a dzsemfixet, a citromsavat, a cukrot és nagy lángon felforraljuk. Forrástól számítva 5 percig főzzük. Miközben forr, kevergetni kell, hogy le ne égjen.
  5. Ha kész, eltávolítjuk a habot, száraz üvegekbe kanalazzuk. Miután lezártuk, 5 percre a tetejükre fordítjuk. Én száraz dunsztba tettem, és így hűlt ki.

eper rebarbara pikans dzsem 03

Hűvösebb, sötét helyen tárolom, spájzban. Sokáig nálunk nem áll el, mert a férjem és a lányom hamar megeszi. Palacsintában, kenyérre, kiflire kenve vagy pohárdesszertként is szoktam rétegezni.

eper rebarbara pikans dzsem 04

Nagyon finom íze van, egyben savanykás (rebarbara) is és édes is (az eper miatt)."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR