Segítség, a szivarfa túl korán kezdi hullatni a leveleit!

Segítség, a szivarfa túl korán kezdi hullatni a leveleit!

Tehetünk valamit a korai lombhullás ellen?

Sajnos előfordul, hogy az egyébként gyönyörű szivarfa már augusztus elején-közepén egyre-másra hullatja a leveleit, szinte teljesen megkopaszodik. Felmerül a gyanú, hogy részben lisztharmat lehet a ludas, mivel porszerű, fehéres bevonat látható a leveleken, illetve apróbb és nagyobb, feketés, poloskaszerű állatok élnek a levelek fonákján.

Van, aki először biológiai növényvédő szerrel próbálkozik: még a levelek első fehéredésekor narancs illóolajjal permetez a lisztharmat ellen, ami azonban nem minden esetben hatásos, de persze az is lehet, hogy eleve más a gond. Adódik a kérdés, mit mást tehetünk még a tünetek ellen, ami valóban hatásos? Vajon ki fog-e pusztulni a levélhullás miatt a fa? Egyáltalán, hogyan lehet ezt a riasztó jelenséget megelőzni, főleg mikor a fa már annyira magas, hogy igencsak nehézkes elérni a legfelső ágait?

szivarfa levele hullik 02
Maja Dumat

A lehetséges okok számbavételekor lényeges információ, hogy vajon hány éves fáról van szó, fiatal vagy koros-e? Ugyanis fiatal fánál a vízhiány is szóba jöhet mint ok a levelek lehullására. De van a szivarfának lisztharmat betegsége is, ami ellen akkor kell permetezni, amikor az első foltokat észleljük a leveleken. Nem szabad megvárni, hogy a gombatelepek teljesen ellepjék azok felületét. A gomba fehéres bevonata alatt a levél szövete elhal, elszárad. Lisztharmat ellen valamennyi kéntartalmú, valamint a Nimród, Chorus, Topas, Amistar nevű gombaölő szerek hatásosak. A levelek hátoldalán élő rovarok szintén hozzájárulhatnak a levelek elszáradásához, ellenük Mospilan vagy Actara rovarölő szerrel permetezzük le a lombot.

www.novenydoktor.hu

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR