Ilyen a szürkerothadás, avagy mit tehetünk a botrítisz ellen?

Ilyen a szürkerothadás, avagy mit tehetünk a botrítisz ellen?

A  szürkepenészes rothadás néven is ismert botrítisz nem ismer pardont: veszélyezteti szinte az összes díszfánkat és díszcserjénket, gyümölcsfáinkat, valamint számos kerti évelőt.

Rendszerint tavasszal és nyáron, hosszabb csapadékos időszakok, szitáló eső után jelentkezik. Az első jelek, amely árulkodnak róla, a lankadásnak indult vagy elszáradt levelek és virágok. Az alábbiakból kiderül, melyek a botrítiszes rothadás legfőbb tünetei és hogyan vehetjük fel a harcot ellene.

Mi a botrítisz?

A növényeken kialakuló botrítiszt a Botrytis cinerea nevű gomba okozza, amely a számára kedvező, magas páratartalmú környezetben támadja meg a növényeket. A virágokon kialakult botrítisz tünetei közé tartozik a foltosodás, az elszíneződés és a hervadás. A virágrügyek gyakran már nem pattannak ki. A betegséggel sújtott virág  mintha egy csapásra megöregedett volna.

A természetes úton elaggott és a betegséggel érintett virágot az elszíneződés mintázata és a hervadás milyensége alapján tudjuk megkülönböztetni. A természetes öregedés miatti barnulás a külső virágszirmokkal kezdődik. Ha viszont a virág belsejében elhelyezkedő szirmokon következik be először a barnulás, az ok valószínűleg botrítisz.

A botrítisz-foltos leveleken és hajtásokon barna színű elváltozásokat és barnásszürke spórák tömegét, bársonyos felületű penésztelepeket figyelhetünk meg.

A súlyosan beteg levelek és hajtások elszáradnak, majd a levelek lehullanak. A betegséggel érintett termések, gyümölcsök szintén rothadásnak indulnak, végül lehullanak.

A botrítiszes növény kezelése

A botrítiszes betegség kezelése a megfelelő higiéniával kezdődik. A növény alól szedjük fel és semmisítsük meg a lehullott növényi maradványokat. Ezek lehetnek virágok, virágrügyek, levelek, gallyak, termések. A növény fertőzött részeit metsszük le, majd semmisítsük meg. A metszőolló pengéit munka közben többször fertőtlenítsük enyhén hipós vízbe mártva, hogy a betegséget még véletlenül se vigyük át az egyik kerti növényről a másikra. A fertőzött növényi részeket égessük el, vagy ha ez a mi lakóhelyünkön nem lehetséges, ássuk el legalább 30 cm mélyen.

Az egészséges, életerős növények kevésbé fogékonyak a betegségekre. Amennyire csak lehetséges, előzzük meg az olyan termesztési körülmények kialakulását, amelyek kedveznek a betegségeknek és a növényt stresszhatásként érik. Gondoskodjunk róla, hogy a kerti növényeink megfelelő mennyiségű napfényhez, vízhez és tápanyaghoz jussanak. Próbáljunk úgy öntözni, hogy a víz közvetlenül a talajt érje, a növények lombjára pedig minél kevesebb jusson belőle. Szükség szerint metszéssel segítsük elő a jobb légáramlást.

A megfelelő higiéniával és a jó termesztési feltételekkel részben visszaszoríthatjuk a szürkepenészes rothadást. Ugyanakkor tisztában kell lennünk azzal is, hogy a gombasprórák a széllel nagy távolságokra is szétterjedhetnek, ami megnehezíti a betegség teljes kiiktatását. A különböző gombaölő szerek (pl. Champion, Cuproxat, Scala, Quadris) csökkenthetik az értékes növényeinket érő károsodást. Kifejezetten a botrítiszes betegség ellen kifejlesztett szert alkalmazzunk, amellyel azokat a növényeinket kezeljük, amelyeket a csomagoláson található használati útmutató felsorol. A megmaradt vegyszert mindig az eredeti csomagolásában, gyermekek és kisállatok elől elzárva tároljuk.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR