Selyemmályva ehető virágokkal

Selyemmályva ehető virágokkal

A mályvafélék családjába tartozó növényeknek sok hibridjük van. Egyik legszebb példányuk a selyemmályva, hatalmas fehér, piros vagy sárga virágokkal.

A selyemmályva tudományos neve Abutilon x hybridum, angol neve Chinese lantern vagy Flowering-maple. Hideg időben szobai tartásra való, télen 12-15 °C-on ajánlatos tartani. Levele lehet zöld, vagy sárgán tarkázott.

Virágai ehetőek, különleges, édeskés ízűek. Salátákba keverhetjük, ahol a színével is kitűnik. A virágok folyamatosan termelik a nektárt, így annál édesebbek lesznek, minél régebben virágzanak.

Selyemmályva

Lombhullató évelő, gyors növekedésű, 2-3 m magas lesz. Nyáron és ősszel virágzik, fehér, sárga, narancsszín, rózsaszín, lila vagy élénkpiros virágokkal.

Humuszos, jó vízáteresztő talajt igényel, házilag lombföld, homok és tőzeg keverékével lehet megoldani. Napos vagy alig árnyékos, szélvédett helyre való.

Selyemmályva

Gondozása: márciusban 1/3-át levágni, a csúcsrügyeket kicsípni a jobb elágazódás serkentésére. A növekedési időszakban bőségesen öntözni, télen viszont nagyon visszafogottan. Februártól augusztusig kéthetenként tápoldatozni. Kerülni kell a durva hőmérsékletingadozást, mert levél és virághullást idézhet elő. Száraz levegőn megtámadhatják a levéltetvek és a tripszek. Szaporítható megvetéssel, februárban 20 °C-on.

Fajtái:
’Boule de Neige’ – fehér virágú
’Fireball’ – piros virágú
’Golden Fleeche’ – sárga virágú

Selyemmályvát is árusító faiskolák a faiskola.hu térképen >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR