5 tipp a gyönyörű, dúsan virágzó hibiszkuszokért

5 tipp a gyönyörű, dúsan virágzó hibiszkuszokért

Az átültetéstől a teleltetésig.

A kínai hibiszkusz (Hibiscus rosa-sinensis) szobanövényként és dézsás növényként is kedvelt választás a növényrajongók körében. Színes pompájával, elegáns formájával, egzotikus hatásával üde látványt nyújt a lakásban és a teraszon egyaránt. Nagy, tölcséres virágai fehérek, sárgák, narancsosak, rózsaszínek, pirosak is lehetnek, de különböző színátmenetes fajták is kaphatóak. A teltvirágú fajták különösen lenyűgözőek, bár érzékenyebbek, mint az egyszerű virágú fajták.

Nézzük, mire figyeljünk oda, ha dúsan virágzó, egészséges hibiszkuszra vágyunk!

hibiszkusz 5 tipp 02

1. A megfelelő ültetési hely

A hidegre érzékeny kínai hibiszkusznak a szokásos szobahőmérséklet éppen megfelelő. Ezért a kínai hibiszkusz remekül megtalálja a helyét a szobában vagy a télikertben.

A kerti mályvacserjeként, mályvarózsaként ismert fajta (Hibiscus syriacus)  kedveli a napot, ezért a lehető legvilágosabb helyre tegyük, közvetlenül az ablak elé. A déli tűző napsütés viszont nyáron már túl sok lehet neki. Ebben az időszakban kitehetjük a teraszra, erkélyre, itt viszont védjük az esőtől, mert a kecses, törékeny virágokat károsíthatja a sok nedvesség.

hibiszkusz 5 tipp 03

2. A hibiszkusz ültetése és átültetése

A hibiszkusz igényesnek mondható, folyamatosan friss, tápanyagban gazdag földre van szüksége. A földnek jó vízelvezetésűnek kell lennie, inkább száraz legyen, mintsem nedves, pangó vizes helyen álljon a növény. A cserepes mályvarózsáknál ezért javasolt, hogy a közeget homokkal keverjük. A föld pH-ja enyhén savas, de enyhén lúgos is lehet. Az átültetés legjobb ideje a tavasz, amikor a gyökerek már benőtték az egész cserepet. Ha a hibiszkuszunk várhatóan már nem fog tovább nőni, akkor elegendő egy földcsere, és mehet vissza ugyanabba a cserépbe.

hibiszkusz 5 tipp 05

3. A visszametszés jót tesz a virágzásnak

A kerti mályvacserjét tavasszal érdemes a metszőolló segítségével formára igazítani. A rendszeres visszavágás karbantartja a növényt, elősegíti az elágazódást, és erősíti a virágzást. Rövidítsük meg az előző évi hajtásokat és tegyük szellősebbé a növényt, ha szükséges. Ha magastörzsű fácskát kívánunk nevelni belőle, akkor vágjuk le a fiatal növény mellékágait, hogy csak a fő ága maradjon meg. Amint elérte a kívánt magasságot, a csúcsot le kell vágni. A középső főhajtást ezután egy rúdhoz kötik, ami így a törzs meghosszabbításaként szolgál. A körülötte lévő közvetlen oldalhajtások alakítják ki az új koronát. Sűrű növekedésnél ezeket az ágakat rendszeresen ritkítani kell. Gyönyörű, kompakt, gömb alakú koronát kaphatunk így az évek alatt.

Ha hibiszkuszunk a nem megfelelő gondoskodás miatt elöregszik és kevés virágot hoz, akkor egy fiatalító, drasztikus metszés lehet segítségünkre. Ehhez vágjunk vissza minden hajtást különböző magasságokban (max. 50 cm) és tegyük világossá, szellőssé a koronát. A következő évben valószínűleg kimarad a virágzás, utána viszont újra életerős növényünk lesz.

hibiszkusz 5 tipp 04

4. Sok öntözés és tápoldatozás

A hibiszkusz gondozásánál fontos, hogy odafigyeljünk, mert ha elhanyagoljuk a növényt, akkor hamar virág és levélhullatással adja tudtunkra a nemtetszését. A virágzás ideje alatt a kerti mályvarózsa nagyon szomjas. Ebben az időszakban naponta kell locsolni, de ne álljon pangó vízben a növény. Ügyeljünk arra, hogy a cserép, dézsa alján is ki tudjon folyni a víz. Ha túl száraz a földje, akkor a virágokat kezdi dobálni a hibiszkusz. Tavasszal, a növekedési időszakban hetente adjunk neki egy adagot a folyékony trágyából, mivel a levél és virág fejlesztése sok energiáját elveszi.

hibiszkusz 5 tipp 07

5. Téli ápolás

A téli hónapokban a beltéri hibiszkuszokat pár fokkal hűvösebbre is tehetjük, mint nyáron, pl. megfelelő helyet találhatunk nekik a hálószobában. Ha nyáron kinn napoztak, a cserepes, konténeres hibiszkuszokat akkor vigyük be, amikor a hőmérő higanyszála 12 °C fok alá esik. Ilyenkor távolítsuk el az elszáradt leveleket, ágakat és ellenőrizzük a kártevőket is!

Amennyiben a növény túl nagyra nőtt, ilyenkor egy kicsit visszavághatjuk. Hűvös (optimális a 16-18 °C), de világos helyen, pl. a hűvös télikertben várhatja a növényünk a következő tavaszt.

Figyelem: normális, ha némi levélhullást tapasztalunk a téli időszakban! Viszont ha túl sok levél potyog, akkor vélhetően sötétben áll a cserép. A téli hónapokban csak kevesebbet öntözzük, de a földjének nem szabad teljesen kiszáradnia.

Azonban még ezeknek a télálló fajoknak is ajánlatos védelmet biztosítani a fagyok idejére pl. mulcsozással, a tő takarásával. A télálló fajok, még akár konténerben, dézsában is kinn telelhetnek. Viszont érdemes a tartót a ház falához vinni, és egy meleg takarással, fedéssel megvédeni a tövet a hidegtől.

hibiszkusz 5 tipp 06

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR