Szép színű lombbal és piros bogyókkal díszít a japán szentfa

Szép színű lombbal és piros bogyókkal díszít a japán szentfa

Nálunk télre védelmet igényel.

Fehér virágzuhatagával, színes leveleivel és piros bogyótermésével igen mutatós: a japán szentfa vagy szent bambusz (Nandina domestica) Japánban, Kínában és Indiában őshonos, ahol gyakran a folyók partján, utak mentén nő. A gyönyörű növényt Ázsiában templomkertekbe is ültetik. A bambusszal azonban – a neve ellenére – nem rokon, csupán a leveleik hasonlítanak, A japán szentfa a borbolyafélék családjába tartozik.

japan szentfa szep szinu 02

Változatos őszi színek

Az örökzöld cserje 1-2 méteres magasságával viszonylag kicsi marad. Számos hajtást hoz, akár a 2 méteres szélességet is elérheti. A levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, összetettek, érdekes a színük: kihajtás után pirosak, később élénkzöldek, majd ősszel változatos színekben pompáznak az intenzív sárgától az élénk narancson át a liláig. A levelek télen is a bokron maradnak.

japan szentfa szep szinu 04

Szép, de mérgező bogyók!

Június-júliusban hozza apró, csillag alakú, fehér virágait, akár 35 cm hosszú bugákban. A virágok kétlakiak, az egyik bokron csak nő-, a másikon csak hímivarú virágokat találunk. Ha azonban egymás közelében nőnek, akkor a növényünk gömb alakú, piros bogyókat hoz, amelyek igen dekoratívak. A bogyók, ahogy az egész növény, mérgezőek! Gyakran télen is a növényen maradnak és a virágkötők is szívesen használják őket.

japan szentfa szep szinu 03

Szélvédett hely, savanyú talaj

A japán szentfa egészen -12°C-ig télálló, azonban a mi klímánkon inkább csak ott ültessük ki a kertbe, ahol enyhébb, szőlőtermesztésre is alkalmasak a körülmények. Tegyük szélvédett helyre, ahol csak reggel és este kap közvetlen napfényt. Túl árnyékos helyen csak kevés virágot hoz. Humuszban gazdag, nedves, jó vízelvezető képességű, inkább savanyú talajt igényel. A meszes közeget nem jól viseli.

A megfelelő helyen alig igényel törődést, ápolást. Fontos, hogy a talaj rendszeresen nedves legyen, ajánlott lágy esővízzel öntözni. Mint minden örökzöld, úgy a japán szentfa is locsolást igényel télen!

japan szentfa szep szinu 05

Téli lak: fűtetlen télikert, lépcsőház

Noha a növény télen is bírja a körülményeket, a gyökérnyakat érdemes ősszel avarral vagy komposzttal feltölteni és ágakkal fedni. A kinn telelő dézsás, cserepes növényeknek keressünk egy védett sarkot, a cserepet állítsuk hungarocell lapra, az ágakat fedjük jutazsákkal, fóliával. Az ideális telelő világos, fűtetlen télikert vagy lépcsőház. Időnként öntözzük a növényt, ha lehet, az enyhébb napokon!

japan szentfa szep szinu 06

Tápoldatozás, szaporítás

Ha az ágak és virágok túl nehezek, lefelé hajolnak, ilyenkor szükség lehet valamilyen támasztékra. A tapasztalat szerint a konténerben nevelt növényt 3 évente érdemes nagyobb tartóba ültetnünk. Május és augusztus között meghálálja a tápoldatozást. Metszeni nem szükséges, csak a zavaró vagy elhalt ágakat kell tavasszal eltávolítanunk.
Magról nevelhető, hidegben csírázik, de ez egy nagyon lassú folyamat. Érdemes inkább gyökérsarjakkal (tavasszal) vagy dugványról (nyáron) szaporítani.

A ‘Nana’ fajta törpe alakú, legfeljebb egy méter magasra nő. A ’Gulf Stream’ gömbalakú bokrot nevel és rendkívül tömör marad. A ‘Firepower’ őszel rózsaszínes-vöröses levelekkel díszít, míg a ’Richmond’ egy növényen hozza a hím-és nőivarú virágokat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR